Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Det här är mitt kall”

Närbild: Ola Pettersson har hittat sitt drömjobb - Chefsekonom på LO

Ett par månader har hunnit passera sedan LO-ekonomen Ola Pettersson klev in i rollen som fackföreningsjättens högsta ekonom. Jobbytet var inget han hade räknat med, men blev aktuellt när föregångaren Lena Westerlund tvingades bryta av hälsoskäl. Väl på plats ser den 37-årige stockholmaren ut att trivas som fisken i vattnet.

– Det här är mitt drömjobb, säger Ola Pettersson när vi möter honom på det jättelika och sparsamt inredda kontoret i LO-borgen i centrala Stockholm. Hur länge hans dröm kommer att vara återstår att se.
Hans närmaste mål är att få LO-ekonomerna att bli så synliga som möjligt i samhällsdebatten – något som blivit allt svårare sedan fackförbundets partner Socialdemokraterna hamnat i opposition och LO-medlemmarna blivit allt färre. Men även om Ola Pettersson har en bit kvar till listan av inflytelserika föregångare (se faktaruta) är hans förutsättningar att bli just synlig ändå goda.

Politiken kan han. I föräldrahemmet diskuterade man flitigt samhällsfrågor kring köksbordet, senare på Handelshögskolan i Stockholm blev han ordförande för Socialdemokraternas Ekonomer (SEK). Efter en kortare karriär som journalist »tjatade« han sig in på näringsdepartementet och blev politiskt sakkunnig under Leif Pagrotsky och efter det Thomas Östros.
– Sedan blev jag ekonomisk rådgivare åt Göran Persson fram till valet 2006, då jag fick sparken av svenska folket, säger Ola Pettersson.

Som tidigare journalist och pr-konsult kan han även konsten att synas. Debattartiklar, intervjuer i tidningar, tv och radio har redan blivit vardagsmat. Och i intervjuer drar han sig inte för tydliga uppfattningar. Som när vi kommer in på hjärtefrågan, de stora inkomstskillnaderna mellan vanliga anställda och topp-vd:arna.
– Jag tror att den här gruppen (topp-vd:arna, reds anm.) uppfattar sig som löskopplad från samhället i övrigt. Men samhörigheten är nödvändig för att vi ska leva ihop på ett bra sätt.
I slutänden kan det här få effekter på hur väl demokratin fungerar.
Han tycker även att de högutbildade fått nog så stora löneökningar de senaste åren – jämfört med LO-medlemmarna.
– Det lönar sig bättre och bättre att utbilda sig men på ett sätt som jag tycker är orimligt, säger Ola Pettersson och jämför med de kommunala LO-medlemmarnas ingångslöner på runt 17 000 och slutlöner på 20 000 kronor.
Han ger även arbetsgivarorganisationerna en känga som han menar drivit alldeles för mycket frågor kring privatekonomi som exempelvis förmögenhetskatten i stället för att stå upp för de stora frågorna.
– Ibland känns det som det är vi som mest står upp för frihandel och ekonomisk utveckling.
Finansminister Anders Borgs jobbskatte­avdrag har han inte heller mycket till övers för.
– Poängen är att avdraget ska leda till fler jobb genom en sämre löneutveckling för framför allt LO-grupper, säger LO:s chefsekonom.

Vid sidan av det dagliga arbetet med rapporter och analyser vill Ola Pettersson satsa allt på att mejsla fram idéer som kan konkurrera med det borgerliga blockets plånboksfrågor. En sådan idé kan vara införandet av 80 procents ersättning i trygghetsförsäkringarna oavsett inkomst.
Men det nya jobbet har också inneburit en ny roll för honom: att vara chef. Efter att ha varit en bland flera LO-ekonomer basar han i dag över 15 personer.
Ledarrollen upplever han som mer svettig än chefsekonomuppgiften:
– Det svåra är att komma från en situation där man i första hand tänker på sig själv. Nu måste jag tänka på gruppens bästa. Att hinna med alla, att uppmuntra och se till att alla kommer till sin rätt. Jag har massor att lära.
Och hur ser du på din framtid?
– Det här jobbet är mitt kall – att förändra samhället.

Fakta

❱ Namn: Ola Pettersson.
❱ Ålder 37 år, uppvuxen
i Enskede. (Bror till Karin Pettersson som är politisk chefredaktör på Aftonbladet.)
❱ karriär: Magisterexamen
i nationalekonomi från Handels i Stockholm. Därefter reporter på Finanstidningen, analytiker på riskkapitalbolag, anställd på Riksbanken, konsult på JKL och politiskt sakkunnig på näringsdepartementet, 2008 blev han LO-ekonom. Sedan februari 2011 chefsekonom.
❱ Det visste du inte: Lagar en ruskigt bra spaghetti bolognese.
❱ Fritid: Löpning, klättring och läsa, skönlitteratur och historia.
❱ Dold talang: Inga. Gör allt för att de få talanger jag har ska vara kända.

Fakta

Tidigare LO-chefsekonomer
❱ Rudolf Meidner, 1945–1966.
❱ Clas-Erik Odhner, 1966–1984.
❱ P-O Edin, 1984–2000.
❱ Dan Andersson, 2000–2008.
❱ Lena Westerlund 2008–2011

Källa: LO-tidningen

Fakta

Ola Pettersson om:

…varför plånboksfrågor blivit viktiga i den politiska debatten:
– Det känns som om välfärdsstaten är i någon form av brytningsskeende. Det finns inget projekt som man kan ena breda löntagargrupper bakom. Då hamnar fokus väldigt mycket på skatter och plånboksfrågor.

…Handelshögskolan i Stockholm:
– De flesta på Handels är inte politiskt intresserade utan mer nyttoorienterade och fokuserade på den egna karriären. Men bland dem som är politiskt aktiva är det faktiskt ganska många som är
socialdemokrater. Det som kännetecknar den gruppen är att många är intresserade av samhällsekonomi och samhälls­utveckling. Sedan är det svårt att bli bra på nationalekonomi om man inte har något politiskt intresse. Det behöver inte vara partipolitiskt.

…varför LO tappar medan Saco ökar:
– Det handlar om att det har hänt stora förändringar på svensk arbetsmarknad. Fler har en högskoleutbildning och den är ett krav för många fler jobb. I den bemärkelsen är det inte konstigt att TCO och Saco vuxit.

Mer på civilekonomen.se