Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Whilma Johansson är sportchef för Norrköpingsklubben Vargarna. Foto: Gustav Gräll

Whilma Johansson – speedwayboss och controller

Speedwayklubben Vargarnas sportchef är i praktiken född in i svensk speedway. ”När jag fick frågan om jag ville bli sportchef för Vargarna så var det inte så mycket att fundera på”, säger Whilma Johansson, 24, som samtidigt jobbar heltid som business controller.

Med en mamma som varit ordförande för Vargarna och en pappa som kört speedway har helgevenemangen varit givna sedan barnsben. Hon har hängt på matcher och jobbat extra med biljettklippning, godisförsäljning och klubbens ekonomi sedan tonåren. För några år sedan blev det allvar då hon blev assisterande lagledare och i somras fick hon frågan om hon ville bli sportchef.

– Jag älskar sporten, min bakgrund inom svensk speedway har gett ett brett kontaktnät och med min utbildning passar det bra att jag har hand om avtal, kontrakt, anmälningar till tävlingar och löneförhandlingar, säger Whilma Johansson.

Sporten tar mycket tid. Innan hon tackade ja diskuterade hon med sin arbetsgivare för att hitta en lösning där hon jobbar flexibelt så att hon kan vara med på matcher samtidigt som hon har en fulltidstjänst som business controller på Swedavia.

Läs även: Det krävs av framtidens controller

– Min arbetsgivare har varit väldigt tillmötesgående vad gäller hur jag kan lägga upp min arbetstid.

Hon har provat andra sporter men blir frustrerad när det inte händer så mycket. En fotbollsmatch tar 90 minuter och det kan bli mållöst, ett heat i en speedwaymatch tar en minut.

Vi närmar oss den oundvikliga frågan. Hur är det att vara ung kvinna i en så mansdominerad sport?

– Jag möter fördomar, vissa litar inte på min kompetens eller tror att jag gör det här för skojs skull. Men jag kan svara för mig. Mamma var den första kvinnliga ordföranden, Vargarna har sedan dess haft många kvinnor i styrelsen och jag tror att det gett ringar på vattnet. Samtidigt har jag bevisat min kompetens, exempelvis måste man skriva ett prov som den svenska domarkåren ska godkänna för att få bli sportchef. Jag är den enda i Sverige som fått alla rätt.

Fakta

Namn: Whilma Johansson.
Ålder: 24.
Bor: Stockholm.
Familj: Stor, bestående av två bonusfamiljer – en hos mamma och en hos pappa, mor- och farföräldrar.
Aktuell: Sportchef Vargarnas speedwayklubb i Norrköping.
Utbildning: Civilekonomprogrammet på Linköpings universitet, inriktning finans.
Kuriosa: Namnet Vargarna kommer från Norrköpings tidigare syfabrik Regnklädesfabriken Vargen som las ned under 1960-talets stora tekokris i Sverige.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se