Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mathias Stockman. Foto: Linda Lindström.

”Var sak har sin historia”

På dagarna arbetar Mathias Stockman på bankkontoret i Oskarshamn och träffar företagskunder. På fritiden driver han en auktionssajt.
Det började med några mynt och frimärken i en låda i pojkrummet. I dag har samlandet blivit ett företag.
 
– Jag har alltid haft ett stort intresse för antik och design och har alltid gillat att fynda. Allt från frimärken som jag har betalt några kronor för, där värdet har varit tusenlappar, till designmöbler. Min sambo säger alltid ”Du ser det ingen annan ser!”
 
För några år sedan startade han Kalmarsundsauktioner, ett auktionsföretag på nätet, tillsammans med sin lika design-intresserade sambo Susanne, och efter ett år fick de ytterligare en delägare. För att ha koll på antikbranschen fyller han på med kunskap via tidningar och nätet. Kollegan Ola har arbetat med traditionella auktioner i tjugo år, och tillsammans åker de ut till kunder där de värderar och fotograferar. När auktionen är avslutad, packar och lämnar de ut gods. En gång i månaden kör de upp en lastbil till Stockholm, där många av köparna finns i form av antikvitetsaffärer. 
 
– Om vi får in hela hem vill jag väldigt gärna se hela hemmet först innan ägarna börjar sortera och slänga saker på återvinningen. Det har hänt fler än en gång att det har sparats exempelvis serviser som inte är värda många kronor men ägarna tror att det finns ett stort ekonomiskt värde. I stället har de slängt mindre saker som kan ha ett stort ekonomiskt värde för rätt samlare, berättar han.
 
Vad är det som är så fascinerande med gamla prylar?
 
– Var sak har sin historia. Det är mäktigt att veta vem som ägt olika saker och varför.
 

Mer på civilekonomen.se