Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Christine Heger. Foto: Sophie Håkansson

Med rent mjöl i påsen

När Christine Heger flyttade med familjen till Skåne hade hon målet att starta eget företag. Frågan var bara vad hon ville göra. En oväntad julklapp sådde ett – sädeskorn.

Den tunga julklappen visade sig vara en träkvarn för hushållsbruk för att mala mjöl och flingor.

– När väl polletten trillat ner blev jag vild av glädje. Jag började mala, baka med färskmalet mjöl och läsa på om säd och mjöl och insåg att detta var så häftigt och bra att jag måste sprida den här kunskapen vidare, säger Christine Heger som därför också driver en blogg och föreläser om bröd, säd och bakning.

Läs också: Egenföretagarens tips till dig som ska starta eget

Marknaden i Sverige är inte särskilt stor för att mala sitt eget mjöl. De flesta vet inte vad en mjöl- eller flingkvarn är, än mindre att man kan mala sitt eget mjöl hemma i köket eller ens varför man ska mala själv när man kan köpa ett färdigt paket i butiken.

– Det är inte bara att sälja kvarnarna. Först måste jag undervisa och därmed även bygga en marknad, säger Christine Heger.

Läs också: Hon är Sveriges omsättningsmässigt största kvinnliga företagare 

Den som är sugen på att mala själv behöver inte vara något slags odlingsproffs och göra om odlingslådan till en veteåker. Många butiker och småföretagare säljer säckar med hela sädeskorn.

– Säden du använder kan vara upp till flera decennier gammal, bara den har förvarats torrt. Det är först när sädeskornet krossas som mjölet börjar oxidera, eller åldras.

Ingen väderkvarn
direkt, men en
bordskvarn.

Bland kunderna finns både privatpersoner, små bagerier och restauranger. Men man behöver inte vara hardcore för att mala eget mjöl.

– Det krävs absolut inte att man är en baknörd som jag för att ha glädje av en kvarn. Säd är en av våra största näringskällor och mjöl och flingor använder vi i stor utsträckning även i matlagningen. Tänk bara så ofta vi äter pannkakor.

Läs också: Dags att starta eget?

Christine Heger, 42

Familj: Man och två barn.
Bor: Skåne, Falsterbo.
Utbildning: Civilekonom, inriktning marknadsföring, från Handelshögskolan i Stockholm.
Gör: Distributör av mjöl- och flingkvarnar för hushåll och mindre verksamheter, driver bloggen Bröd&Kvarn, föreläser, håller i event och bakkurser.
Bakgrund: Modell, distriktschef 7-Eleven, distrikts- och produktchef Coca-Cola, marknadschef Oriflame.
Dold talang: Har varit professionell tangodansare.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se