Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ida Ahlström Foto: Oscar Mattsson

Kär i handarbete

På kvällen, när sonen somnat, kryper Ida Ahlström helst upp i soffan och broderar. "Det är väldigt meditativt, jag slappnar av och kan tänka samtidigt. När livet rullar på och det händer så mycket hela tiden är det skönt att bara sitta där och räkna sina stygn", säger hon.

Hon växte upp i textilstaden Borås, med en mormor som var sömmerska och en mamma som alltid sydde och virkade.

– Jag var ofta hemma hos mormor som lät mig brodera, virka och måla med olja. Jag tycker att det är härligt att skapa något själv, särskilt i dag när allt ska gå så snabbt och vara massproducerat. Det får ta lite tid och resultatet blir personligt och unikt, säger Ida Ahlström.

Det var under en resa till Tokyo 2007 som hon såg möjligheten att omvandla sin hobby till en affärsidé. I Japan fanns en helt annan kultur kring handarbete, och det hon såg där gav inspiration till att starta ett företag och så småningom även skriva en bok.

– Jag tyckte om handarbete av alla sorter innan jag reste dit, men hade inte insett att det kunde bli så gulligt. Jag köpte ett gäng med japanska handarbetsböcker, och när jag kom hem började jag skapa mönster till och virka amigurumifigurer för den svenska marknaden, berättar hon.

Figurerna är fantasifulla, i lekfulla mönster och pastellfärger. Ida Ahlström jobbade som anställd på dagarna, sparade pengar, och utvecklade idén på fritiden. Och så tog hon språnget. Tjänstledigt i ett halvår för att satsa på handarbete på heltid. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig.

– Jag tyckte att det var tråkigt att bara sitta hemma. Så jag gick tillbaka till min anställning, men på deltid. Nu gör jag både och, och det är en perfekt mix, berättar hon. 

I våras kom Idas bok ”Brodera och sy djur i figur”. Den är full med mönster och bilder på små figurer som man kan göra hemma. Ingen blir den andra lik, läsaren väljer själv färg på garn, mönster på tyger och vilka knappar som passar bra till ögon.

Kärleken till handarbete har gått i arv från mormor till mor, från mor till Ida. Men Idas egen son är desto mer svårflirtad när mamma tar fram garn och nål.

– Han vill absolut inte! Han är mest intresserad av tevespel. Vi får väl se om han kan tänkas ändra sig, säger hon.

Fakta

Ida Ahlström, 35 år
Broderifantast och magisterexamen i nationalekonomi från Uppsala universitet. Driver företaget Made by You och har skrivit boken ”Brodera och sy djur i figur”. 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se