Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ylva Binder. Foto: Henric Lindsten

”Jag älskar rabarber”

Som barn älskade hon mormors vaniljdoftande rabarberpaj. Nu har barndomsminnet blivit huvudingrediensen i hennes affärsidé: en rabarberlikör, tillverkad på naturlig och närproducerad rabarber.
Ylva Binder var mitt uppe i en internationell karriär inom spritbranschen och hade just blivit erbjuden en spännande chefsposition. Samtidigt blev hon gravid med tvillingar. Då kom en obehaglig kalldusch från företagsledningen: hon fick ett brev på posten där det stod att hon blivit av med jobbet. Det omtumlande beskedet, mitt i familjelyckan, fick henne att reflektera över och omvärdera sin situation. 
Med sin långa erfarenhet i branschen hade hon länge burit en tanke på att ta fram en egen likör.
 
– Jag kände att nu har jag chansen, det är bara att köra. 
 
Huvudingrediensen skulle vara rabarber, som förebild för smaken stod mormoderns ljuvliga rabarberpaj hon fick som barn. Ylva Binder är uppvuxen i Åkers styckebruk, en liten ort i Sörmland, som bland annat är känd för sina rabarberodlingar. Där finns även ett destilleri. Efter många år utomlands flyttade Ylva med familj  tillbaka  till Sverige.  Och då började drömmen  ta form. 
 
– Jag spenderade fyra månader på en ö i Mälaren där jag stod i ett litet kök och kokade, kallpressade och ugnsbakade rabarber tillsammans med olika kryddor för att hitta den perfekta smaken, berättar hon.
 
Till slut hittade hon det vinnande konceptet: saften av ugnsbakad rabarber tillsammans med socker och vanilj, blandat med vodka. Hon fick hjälp att översätta smaken till en produkt som klarar produktion och lagring. Motivet på flaskan har hon designat själv – tittar man närmare kan man urskilja element som kan kopplas till Sörmland, Ylvas familj, rabarber och en rubin – namnet Rhuby är en ordlek med rabarber och det engelska ordet för rubin, som är hennes tvillingsöners månadssten.
 
Till en början tog hon fram ett par hundra flaskor. I dag ligger produktionen på 
22 000 flaskor per år. Om några år hoppas hon att öka ännu mer.
 
– Jag älskar rabarber. Jag vill att Rhuby ska finnas internationellt i alla länder, säger Ylva Binder.

Mer på civilekonomen.se