Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Karin M Ekström i en av sina många hattar. Foto: Erika Weiland

”Hattarna gör mig glad”

För varje år växer Karin M Ekströms hattsamling med en eller två nya huvudbonader. I dag har hon ett femtiotal varianter hemma i Borås.

När jag frågar Karin M Ekström varför hon samlar på hattar svarar hon att en dag hade hon helt plötsligt en samling hattar.

– Det är så för de flesta samlare – det är vanligt att samlande börjar av en tillfällighet, förklarar hon. 

Karin är professor i företagsekonomi. För några år sedan gjorde hon en studie av just samlare.  

Var går gränsen mellan att det ”bara är ett intresse” och att man är samlare? 

– Det är nog bara samlaren som kan avgöra – det finns ingen regel för hur många föremål man behöver ha för att kalla det en samling. Däremot är det skillnad på att samla och lagra. Samlande är en selektiv aktivitet där man sätter gränser och väljer vad samlingen ska innehålla. Lagra handlar om att lägga saker på hög och spara.

Varför samlar du?

– Av intresse och nyfikenhet. Jag tycker mina hattar är vackra och eftersom de representerar mode under olika tidsperioder så ger de också uttryck för hur samhället förändrats. Hattarna gör mig glad. 

I samlingen finns allt ifrån stråhattar till mer eleganta exemplar som kräver sitt tillfälle.

– Vissa använder jag, men en hel del är hattar som lämpar sig bäst för hästkapplöpning eller engelska bröllop … Jag önskar jag kunde använda dem oftare! En av de senaste hattarna är designad av Stephen Jones, den köpte jag på Portobello Road, den är både elegant och rolig. 

Hur ofta köper du en ny hatt?

  – Svårt att säga, kanske 1–2 hattar per år? Men jag går ofta och tittar på vackra hattar när jag är utomlands, till exempel i England där det finns många vackra och dyra hattar som jag kan njuta av att se utan att köpa dem.   

Fakta

Karin M Ekström, 54 år

Gör: Professor i företags­ekonomi med inriktning marknadsföring vid Högskolan i Borås.

Utbildning: Studerade till civilekonom vid Linköpings universitet.

Passion: Samlar på hattar

Mer på civilekonomen.se