Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Pontus Berger. Foto: Emelie Asplund

Han vill stoppa utanförskapet

Under ett och ett halvt år har Pontus Berger tagit tjänstledigt för att helhjärtat satsa på en ny innebandyförening. Föreningen vänder sig till unga vuxna utanför samhället.

Efter 26 hektiska år som bland annat business controller för enheter inom produktutvecklingen på Volvo PV, med flera hundra anställda, har Pontus Berger tagit en paus. Fram till nyårsafton 2016 driver han ideellt en ny innebandyförening för att minska utanförskapet i nordöstra Göteborgs förorter.

– Både nya svenskar och unga i utanförskap behöver mål och mening. En sportsatsning kan erbjuda det och med mina nätverk måste jag kunna göra skillnad, säger han.

I förlängningen hoppas han på ett samarbete med sin arbetsgivare för att skapa möjligheter till studiebesök eller praktikplatser för innebandylaget och på så vis skapa en sluss in i arbetslivet. Redan nu har han ett tiotal praktikplatser genom sitt kontaktnät inom svensk innebandy och näringslivet som väntar på rätt person.

– Hos Volvo finns det jobb inom allt från att köra truck till att skapa modeller i datorn för nästa generations krockkudde, kan jag dessutom hitta en landsman till ungdomarna så blir det enklare för dem att se att målen finns inom räckhåll.

Inspirationen till laget kom efter biofilmen ”Trevligt folk” som handlar om Borlänges satsning på bandylandslaget med somaliska ungdomar.

– Idrotten är lite som ett jobb, du måste komma i tid till träningarna, vara en spelare och ställa upp för de andra. Det ger en introduktion till arbetslivet, säger Pontus Berger.

Fakta

Pontus Berger, 50
Utbildning: Nationalekonom från Handelshögskolan i Göteborg, examinerades i den första kullen som gick ut bank och finans under ”yuppie-eran”.
Gör: Ansvarig för nystartade innebandyföreningen Somalia SK med unga vuxna som har svårt att ta sig in i samhället. Tjänstledig business controller från Volvo PV.
Bor: Göteborg.
Övrigt: Startade Mölndals första innebandyförening 1985. Är aktiv spelare, tränare och domare inom svensk innebandy sedan 30 år.

Mer på civilekonomen.se