Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han övergav bankvärlden för egen lanthandel

För två år sedan trodde Roger Nilsson att han skulle tillbringa resten av yrkeslivet inom bankvärlden. I dag kan den småländska civilekonomen titulera sig lanthandlare.

Efter 14 år som företagsrådgivare är Roger Nilsson numera ägare av butiken Matöppet i Gemla, eller Macken som den kallas i folkmun på den lilla småländska orten mellan Växjö och Alvesta. På ytan en radikal förändring, men Nilsson tycker att det finns en röd tråd i allt han gjort och att den lett honom fram dit han befinner sig i dag.

– Umgås med människor, försäljning, pengar och ekonomi har varit centralt i mitt liv. Här får jag utväxling på all kunskap och erfarenhet jag skaffat mig genom åren.

Läs även: Snabb karriär inom handeln

Redan tidigt i karriären hade Roger Nilsson en tjänst som lagerchef i Växjö. Han blev erbjuden butikschefsutbildning, men tackade nej. Lite ironiskt så här i backspegeln. I stället blev han postmästare med ansvar för åtta kontor med nästan bara kvinnliga anställda äldre än han själv. En stark kontrast till officersutbildningen han också har i grunden.

Därefter blev det Handelshögskolan i Stockholm. Efter att ha läst till civilekonom hamnade Roger Nilsson via Postgirot på Nordea i Alvesta, där han jobbade i åtta år som företagsrådgivare följt av ytterligare sex år med samma uppdrag på SEB.

Under alla år som företagsrådgivare upptäckte han att många företagare är duktiga på en produkt eller vara, men dåliga på marknadsföring, ekonomi och personalledning. Tanken började gro: ”Varför skulle inte jag kunna leda ett företag? Jag har gått massor av utbildningar och kan det här med ekonomi och kassaflöde.”

Läs även: Hitta energin för att ta dig vidare i yrkeslivet

Sent under förra våren så dök möjligheten upp.

– Det kom ett utskick i brevlådan om att de funderade på att göra en ekonomisk förening av butiken på orten. Jag tänkte vidare, men herregud varför inte köpa in mig i bolaget i stället.

Den 1 november 2016 tog Roger Nilsson över lanthandeln, som han ser stora möjligheter att utveckla.

– Utkörning, det konceptet går att utveckla på orten. Butiken går också att fräscha upp i många olika avseenden. Men jag behöver hitta en säkerhet i butik, personal, kunder och beställningsrutiner innan jag går vidare med utvecklingsprojekt.

Läs även: Dags att starta eget?

Roger Nilsson

Ålder: 54 år.
Familj: Tvillingdöttrar, 16 år.
Bor: Gemla
Utbildning: Yrkesofficersutbildning. Handelshögskolan med inriktning redovisning.
Övrigt: Fritidshus i Blekinge. ”När man hör fiskmåsarna och känner tånglukten förflyttar man sig mentalt långt bort.”

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se