Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Pierre Thullberg Foto: Annika af Klercker (bilden är beskuren)

”Fäktning är fantastiskt”

Häromåret blev Pierre Thullberg generalsekreterare i Svenska Fäktförbundet, en organisation han engagerat sig i ideellt under många år. ”Nu när min passion blivit mitt jobb skämtar min familj om att jag borde skaffa mig en hobby”, säger han.

I mer än 35 år har fäktningen varit en del av hans liv. Han har utövat sporten, gått ledarkurser, engagerat sig ideellt som tävlingsarrangör i Djurgården och som tävlingsledare under OS 2008 och 2012.

– Jag tycker väldigt mycket om fäktning. Det är en liten idrott som är väldigt speciell, med en lång tradition och historia – det första belagda fäktmästarprovet ägde rum 1050 i Paris. Det är en förhållandevis komplex sport, där man inte alltid kan peka ut vem som kommer att vinna. Det råder en trevlig stämning även mellan dem som är djupa konkurrenter, berättar han.

Efter OS 2012 i London bestämde han sig för att bryta med fäktningen och göra ”något seriöst” med sitt liv. Men då kom det sig att Svenska Fäktförbundets generalsekreterare sedan många år bytte jobb. Pierre fick erbjudandet om att ta över rollen. Han sa ja.

– Då blev min passion mitt jobb.

Det är på gott och ont, menar han.

– Det är roligt att jobba med något som man kan så mycket om efter 30 år i sporten, samtidigt som jag har blivit av med något som jag aldrig får tillbaka.  Att vara anställd är inte samma sak som att vara förtroendevald. Jobbar du ideellt kan du välja att arbeta med vad och vilka du vill. Som professionell måste du arbeta med alla delar, säger han.

Första året som generalsekreterare fick den egna träningen stå undan. Det blev fäktning på ett mer administrativt plan. Men nu har han kört några gånger under våren.

– Det känns så roligt att ta upp fäktningen. Det är nästan roligare nu när jag gör det mer sällan jämfört med när jag gjorde det hela tiden. Fäktning ger en oändlig glädje. Jag upplever spänningen mycket mer. Fäktning är fantastiskt.

Fakta

Pierre Thullberg, 46 år

Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, samt kurser i bl.a. historia, franska och etnologi vid Stockholms universitet.
Jobbar som: Generalsekreterare i Svenska Fäktförbundet. Har tidigare arbetat med bland annat reklam, på en fond och som ekonomiansvarig

Mer på civilekonomen.se