Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Tina Forsberg Foto: Martin Stenmark

”En helt ny värld har öppnats”

Osäkerheten på jobbmarknaden fick civilekonomen Tina Forsberg att välja en helt ny väg. Nu är hon utbildad sommelier och kan förena sin tidigare erfarenhet med sitt stora intresse för vin.

Efter flera år som marknadskommunikatör och projektledare på olika marknadsavdelningar och två konjunkturbetingade uppsägningar bakom sig hamnade Tina Forsberg vid ett vägskäl. 

– Jag tänkte: vill jag göra det här i resten av mitt liv? Det är ett utsatt jobb, när det är dåliga tider är det oftast på marknadssidan man skär först. 

Hon hade precis slutat på sin senaste arbetsplats. I stället för att söka ett nytt, liknande jobb, bestämde hon sig för att göra något hon länge velat. Hon anmälde sig till Restaurangakademiens sommelierutbildning. I ett år läste hon på om druvans väg till glaset, vad som kännetecknar kvalitet och hur mat och vin gör sig bäst tillsammans. 

– Området fascinerar mig. Jag blir aldrig fullärd, utan ju mer jag lär mig, desto mindre inser jag att jag kan. Det finns så otroligt många druvor och växtplatser, olika producenter, och smaken förändras beroende på vad du äter till.

Kursen slutade i december förra året. Tina gick ut som kursetta. Vad var roligast under utbildningen?

– Att få syssla med det jag brinner för privat, min hobby. Det har varit grymt kul och jag har träffat så många nya människor. En helt ny värld har öppnats. 

Vad krävs för att man ska bli en bra sommelier?

– Doft och smak är grunden. Men för att bli en bra sommelier måste du vara inlyssnande, och en bra pedagog för att förmedla din kunskap på ett intressant sätt och rätt nivå. 

Framöver vill Tina kombinera sin tidigare erfarenhet på marknadssidan med sina nya kunskaper om vin. 

– Jag kan tänka mig att arbeta på flera olika sätt, hålla i vinprovningar, med import och försäljning, som anställd eller egen företagare.

Fakta

Tina Forsberg, 42

Läste till civilekonom i Skövde samt England och tog examen vid Handelshögskolan i Göteborg. Är gift och har två barn. Har arbetat med marknadsföring och CSR. Gick ut sommelierutbildningen på Restaurangakademien i höstas som kursetta.

 
Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se