Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ariel Borenstein. Foto: Martin Stenmark (Bilden är beskuren).

Det våras för rymden!

Civilekonomen Ariel Borenstein har varit intresserad av astronomi, rymdfärder och sciencefiction sedan han var barn. Nu har han hittat ett sätt att få utlopp för sin passion: en webbplats om rymdindustrin.

Ariel Borenstein är född och uppvuxen i Vasa i Finland. När han var fyra år sändes satelliten Sputnik upp i rymden. Något som gjorde starkt intryck på honom.

– Alla vuxna stod ute på gården och stirrade upp i himlen på en ljuspunkt som rörde sig. Det var fascinerande och lite läskigt. 

Som nioåring fick hans rymdfascination ännu en skjuts när en släkting skänkte honom en hög med science fiction-böcker.

– Jag slukade berättelserna om rymdvarelser och rymdskepp, berättar Ariel vars andra stora intresse under uppväxten var att skriva. 

Men när han som 20-åring flyttade till Sverige var det för att läsa till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg. Sedan mitten av 1980-talet jobbar Ariel Borenstein med taxering på Skatteverket. 1990 blåste han liv i skrivandet med en kvällskurs i journalistik, vilket blev nyckeln till att få utlopp för både rymdfascinationen och skrivpassionen. 

– Jag hade hunnit bli medel-ålders när internet kom men plötsligt föll alla pusselbitar på plats. 2007 startade jag min webbplats om rymdindustrin där jag bevakar branschen, intervjuar rymdbolagschefer och rapporterar från rymdkonferenser.

I våras i fjol tog Ariel tjänstledigt i ett halvår för att utveckla sina framtidsidéer kring sajten och undersöka om det skulle kunna bli ett framtida yrke. 

– Rymden är verkligen en tillväxtbransch. I Sverige är det än så länge ganska få som jobbar med rymden, men i USA finns det jurister, aktieanalytiker, journalister osv som ägnar sig enbart åt rymdfrågor.  Jag skulle gärna vara en mer aktiv del av branschen, säger Ariel  som publicerat några artiklar och börjat hålla föredrag.  

Han har även just  blåst liv i en förening från 80-talet, Svenska Rymdsällskapet, och startat ett nätverk för finansiering av svenska rymdprojekt. Just nu stöttar nätverket ett raketbygge och  inom kort finansierar de eventuellt en ny svensk satellit. Vad är då Ariels framtidsbild kring rymden?

 – På kortare sikt, säg tio år, ser vi ett kraftigt uppsving för rymdturism och utforskning av solsystemet. Och med mitt sciencefiction-perspektiv är det lätt att föreställa sig att det om femhundra år finns  kolonier på månen och Mars, gruvdrift på asteroiderna och forskningsresor långt bortom Pluto! 

 

Fakta

Ariel Borenstein

Ålder: 59 år.

Utbildning: Läste till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg.

Gör: Jobbar på Skatteverket med taxering. Har sedan 2007 drivit sajten Arielspace.se. Han besöker rymdkonferenser, intervjuar rymdbolagschefer osv.


Mer på civilekonomen.se