Civilekonomen som följde sin designdröm
I stället för att gå den gängse vägen mot ekonomi eller marknadsföring valde hon att flytta till Shanghai och starta sitt eget modemärke och ett eget showroom.
– Det är lättare att kontrollera, hantera ny design och inköp av material och tyger i Kina än i Sverige, säger Viktoria Chan.
Hon valde att läsa ekonomi efter gymnasiet, eftersom hon var en ”duktig flicka” som hela tiden ville vara bäst på det hon gjorde. Efter studierna flyttade hon till Shanghai för att läsa kinesiska och jobba. Men utbudet och resurserna som behövdes till att sy kläder var så stort och tillgängligt att hon bestämde sig för att testa sitt eget klädmärke.
Hon tycker att den mentala stressen för att hitta inspiration är den största utmaningen.
– Inspiration kommer tyvärr inte på beställning. Sen kan man alltid försöka skapa utrymme för att inspirationen ska komma.
En annan utmaning är pressen att vara unik i design, kommersiell och mediavänlig.
– Samtidigt måste designen ha en röd tråd och hålla sig till rätt målgrupp. Att skapa ett klädmärke handlar väldigt mycket om affärer, flera bitar ska falla på plats än att bara skapa fina plagg. På så sätt så tror jag att ekonomiutbildningen kan ha gett mig en annan förståelse för business, siffror, strategi och affärsplanering.
Fakta
Namn: Viktoria Chan.
Ålder: 26
Bor: Shanghai
Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi, och en master i organisation management från Lunds universitet.
Gör: Driver klädmärkena Viktoria Chan och Sleek atelier.
Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Ängelholm. Flyttade till Shanghai efter masterexamen.