Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Civilekonomen som följde sin designdröm

Det bästa med att vara designer är att få göra en kund glad och vacker. Det menar Viktoria Chan, som utbildade sig till civilekonom, men som efter utbildningen valde att följa sitt stora intresse och sin dröm.

I stället för att gå den gängse vägen mot ekonomi eller marknadsföring valde hon att flytta till Shanghai och starta sitt eget modemärke och ett eget showroom.
– Det är lättare att kontrollera, hantera ny design och inköp av material och tyger i Kina än i Sverige, säger Viktoria Chan.

Hon valde att läsa ekonomi efter gymnasiet, eftersom hon var en ”duktig flicka” som hela tiden ville vara bäst på det hon gjorde. Efter studierna flyttade hon till Shanghai för att läsa kinesiska och jobba. Men utbudet och resurserna som behövdes till att sy kläder var så stort och tillgängligt att hon bestämde sig för att testa sitt eget klädmärke.

Hon tycker att den mentala stressen för att hitta inspiration är den största utmaningen.
– Inspiration kommer tyvärr inte på beställning. Sen kan man alltid försöka skapa utrymme för att inspirationen ska komma.

En annan utmaning är pressen att vara unik i design, kommersiell och mediavänlig.
– Samtidigt måste designen ha en röd tråd och hålla sig till rätt målgrupp. Att skapa ett klädmärke handlar väldigt mycket om affärer, flera bitar ska falla på plats än att bara skapa fina plagg. På så sätt så tror jag att ekonomiutbildningen kan ha gett mig en annan förståelse för business, siffror, strategi och affärsplanering.

Fakta

Namn: Viktoria Chan.
Ålder: 26
Bor: Shanghai
Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi, och en master i organisation management från Lunds universitet.
Gör: Driver klädmärkena Viktoria Chan och Sleek atelier.
Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Ängelholm. Flyttade till Shanghai efter masterexamen.

Mer på civilekonomen.se