Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sofie Tarring är landslagstränare i truppgymnastik. Foto: Anna Wahlgren

Civilekonom och landslagstränare i truppgymnastik

Kroppskontroll är den stora utmaningen för de som håller på med gymnastik. För Sofie Tarring är också ledarskapet, i form av landslagstränare i truppgymnastik, en spännande utmaning.

Sofie Tarrings intresse för gymnastik väcktes då hon som 6-åring lärde sig att stå på händer.

– Det blev en period då jag stod mer på händer än på fötter. Till slut anmälde mamma mig till en gymnastikgrupp, säger Sofie Tarring, som sedan tränade truppgymnastik fram till att hon flyttade till Lund för att börja plugga till civilekonom.

– Då insåg jag att träningen tog för mycket tid och så var jag mer lockad av att träna andra än av att träna själv, jag har varit hjälptränare sedan jag var 14 år.

Foto: Anna Wahlgren.

Truppgymnastik består av tre grenar, trampett, tumbling på matta – alltså volter – och fristående, som är avancerad koreografi med volter och styrkemoment som utförs i en synkroniserad dans av alla lagmedlemmar tillsammans.

Läs också: Civilekonomen som elitsatsar på innebandy

Sporten är ganska ung, landslaget bildades först 2012. Snittåldern för landslagsmedlemmarna ligger strax över 20 år, men i och med att sporten utvecklas så ökar också möjligheterna att hålla på längre upp i åldern.

– Intresset ökar för att utöva gymnastik. När det blir mer fokus runt sporten och när vi som utövar den får mer kunskap om hur våra kroppar håller längre utan skador, kan vi också hålla på längre.

Det går bra att kombinera ledarskapet med jobbet på Resurs bank. Arbetsgivaren uppmuntrar till en aktiv fritid och Sofie Tarring tycker att hon får stöd.

– Jag får också med mig energi från träningen som jag kan använda i mitt jobb. Dessutom knaprar det inte av arbetstiden, träningen sker på kvällar och helger.

Det krävs mycket träning för att prestera på landslagsnivå, mellan 15 och 16 timmar i veckan. Ungefär tolv timmar teknik och resten kondition och styrka.

– Gymnastik är en teknisk sport. Det gäller att ha koll på kroppen. Samtidigt är det lätt att känna glädjen då du hittar tekniken och kan landa på fötterna efter en volt.

Läs också: Hon är speedwayboss och controller

Sofie Tarring

Ålder: 25 år.
Gör: Tränar svenska damlandslaget i truppgymnastik.
Bor: Helsingborg.
Familj: Sambo, föräldrar och en bror.
Utbildning: Civilekonom, med en master i corporate finance från Lunds universitet.
Jobbar: Resurs Bank som IR-officer.
Kuriosa: Kan gå över 25 meter på händer utan att ramla.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se