Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Sofie Sagfossen Foto: Jann Lipka (bilden är beskuren)

Att hoppa får Sofie att leva i nuet

Är du sugen på att ta ett flyg upp till 4000 meters höjd, öppna dörren, och hoppa ut? Sofie Sagfossen älskar det. Hittills har hon gjort det 1200 gånger.
Först faller du fritt i 50 sekunder. Farten är nästan 200 km i timmen. Sedan löser du ut fallskärmen med ett ryck, och seglar ner mot jorden. Hela upplevelsen tar cirka fem minuter från plan till mark.
 
–  För mig handlar det om kroppskontroll, mentalt fokus och en naturupplevelse. Det är otroligt bitande, säger Sofie Sagfossen.
 
För några år sedan satt hon och en kompis och läste till en omtenta i makro.
 
–  Jag hade allmänt tråkigt, och började i stället författa en bucket-list över saker jag vill göra i livet.
 
En av punkterna var fallskärmshopp. Hon anmälde sig till en kurs och fastnade. Till en början handlar det mest om kicken, adrenalinet. Efter ett tag handlar det mer om precision och utveckling, menar hon. 
 
–  Du får en mycket stark leva i nuet-känsla, det är den som får folk att fortsätta med det här. Sedan jag började hoppa har jag lättare för att hantera stress, och uppskattar vardagen på ett annat sätt. Man får helt andra perspektiv, säger Sofie Sagfossen. 
 
Har du aldrig varit rädd?
 
–  Jo, jag satt i ett plan, vars motor gick sönder så vi fick nödhoppa ut när vi var på väg upp. Vi var på en lämplig höjd, som tur var. Alla inblandade klarade sig utan skador, men många var chockade, och flygplanet fick skrotas.  
 
I dag har hon hoppat 1 200 hopp. 
 
Beskriv det perfekta hoppet!
 
–  När allt klaffar: fokus – kroppskontroll – naturupplevelse – då får jag mycket energi som jag kan leva på länge. 

Fakta

Namn: Sofie Sagfossen 
Bor: Stockholm.
Ålder: 30.
Läst: Till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm, doktorerar just nu på samma skola, samt jobbar som konsult på Rättighetsbyrån.

Mer på civilekonomen.se