Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond pageklippt ung kvinna i rosa kostym som håller barnskor i en tråd
Frida Grundström

Hon vill skapa en app för hemlösa

Frida Grundström väljer att arbeta med det som gör skillnad. Nu driver hon Skandinaviens första veganska skomärke för barn. Överskottet från bolaget ska finansiera en app för hemlösa och flyktingar som erbjuder dem mikrojobb. 

När Frida Grundström volontärjobbade med att servera frukost till hemlösa i Stockholm fick hon en idé. Tänk om det gick att skapa en app för hemlösa och flyktingar som erbjuder mikrojobb? Varken statliga eller privata finansiärer nappade, ”i slutänden undrade alla vad som stod på sista raden”. 

Läs om: Gör skillnad som ekonom inom offentlig sektor

Men strax före jul fann Frida Grundström sin egen lösning. 

– Jag googlade efter julklappar till mina vänner och hittade en fantastisk tröja med ananasmönster på. Det inspirerade mig att leta vidare och då dök  en tillverkare som gör veganska barnskor efter beställarens design. Skorna tillverkas av ananasfibrer som utvinns av blast och blad. Fibrerna smälts ner till en massa som omvandlas till ett mjukt läderlikande material. Perfekt att göra skor av.

Sagt och gjort. Frida Grundström satsade helhjärtat på idén. Sedan dess jobbar hon heltid med sitt företag BabyMocs. I nuläget finns 12 modeller i 57 olika färgkombinationer för barn upp till 4 år. Marknadsföringen sker via sociala kanaler och med influencers. Försäljningen sker online och i juni öppnar hon sin första butik vid Nytorget i Stockholm. Målet är att bygga upp ett kapital på en halv miljon kronor för att kunna finansiera appen för hemlösa. För att klara den egna ekonomin kör Frida Grundström mindre marknadsföringsuppdrag och copywriting. 

”Idag är jag entreprenör utan traditionell säkerhet. Jag styr över min tid och vet var jag lägger min energi.”

Läs även: Trygghetsguide för företagare

På sikt ska skor för lite äldre barn och vuxna tas fram. 

– Min vision är stark men knepet är att inte ta det så himla allvarligt. Det som driver mig är ju syftet att göra skillnad. Samtidigt har jag ett genuint intresse kring välmående för mig och de som finns i min närhet. 

Så trots att fokus ligger på en app för hemlösa så finns utrymme även för andra äventyr. Närmast väntar en resa med vännen till Sydafrika. Paret ska delta i festivalen Africa Burn, testa överlevnad i öknen, skapa och utbyta kreativa idéer med andra deltagare. Barnskorna är bara första steget mot livsvisionen –  ett yrkesliv vigt åt icke vinstdrivande projekt.

– Människorna jag mött har berört mig djupt, alla mina fördomar om vem som kan bli hemlös är borta, vem som helst kan drabbas. Jag och min sambo var själva utan bostad under en tid. Nu hade vi ett nätverk så det löste sig, men det krävs inte så mycket för att hela ens tillvaro kan rasa ihop.  

Läs också: Civilekonomen som gjort jord trendigt

FRIDA GRUNDSTRÖM, 28

Bor: I Stockholm.
Familj: Fästman.
Bakgrund: Rötter i Jönköping, civilekonom med inriktning management och sportnörd. Tidigare marknadschef för Ironman Skandinavien. Numera entreprenör som driver BabyMocs och OhHappyDay.
Kuriosa: ”Är mycket rastlös med hög arbetsbelastning, för att klara det så tränar jag nästan varje dag. Jag går igång på upplevelser med fart, fläkt och lite rädsla. Hoppas ta fallskärmscertifikat på min kommande resa till Sydafrika och vill ta pilotcertifikat inom de närmaste åren”.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se