Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Gästkrönikör: Ola Lauritzson Foto: Linus Hallgren

Gästkrönikan: Ola Lauritzson, om hur du blir en framgångsrik företagare

"Det krävs ingen unik produkt eller tjänst för att starta ett företag”

Många drömmer om att starta eget företag. De vill så gärna – OM de bara hade en bra affärsidé. Men snilleblixtarna lyser med sin frånvaro. Alla idéer tycks någon redan ha testat. Det känns frustrerande för man vill ju så gärna ”göra något”.
Känner du igen dig i resonemanget ska du inte låta dig nedslås. Om det är någon tröst är det bra att veta att de flesta framgångsrika företag sällan bygger på en snilleblixt.
Tvärt om. Det krävs ingen unik produkt eller tjänst för att starta ett företag. Framgången ligger inte i idén utan i genomförandet. Det handlar om att förbättra kvaliteten, vara mer serviceinriktad, ha bättre inköpsrutiner eller trendigare erbjudanden till kunderna. Och att vara en bättre säljare.
Börja med att gräva där du står. Har du ett jobb i dag så ställ dig frågan om du skulle kunna göra samma sak, fast bättre. Vilka förändringar skulle du göra om du drev bolaget själv? Eller titta dig omkring och fundera på vilka andra tjänster som du skulle kunna utföra effektivare än vad som görs i dag. Hur många gånger har du inte irriterat dig på den dåliga service eller undermåliga kvalitet som de levererar? Du är inte ensam. De flesta företag kan bli bättre och kanske kan det vara en öppning för dig.
En annan utgångspunkt för att hitta nya idéer är att du gör en inventering över vad du är bra på (vilket ofta överensstämmer med vad du jobbar med, men kan lika gärna vara något helt annat, som en hobby). En ännu bättre utgångspunkt är att fundera över vad du är intresserad av. Om du bara har ett brinnande intresse är det en smal sak att också bli en expert på det området. Låt mig illustrera med ett personligt exempel: När jag skrev min första bok om GI-metoden var jag varken hälsoexpert eller dietist, ännu mindre näringsfysiolog eller läkare. Men jag var otroligt intresserad av ämnet. Jag bestämde mig för att lära mig allt jag kunde och slukade böcker, intervjuade läkare och kostexperter. Det slutade med att jag skrev en bok om hur jag själv lyckats bli av med mitt sockersug och minska midjemåttet. Inom loppet av några månader var jag mer påläst om GI-värden, hormoner och fettförbränning än de flesta andra, inklusive en lång rad dietister.
15 böcker (som sålts i en halv miljon exemplar och översatts till ett antal språk), viktsajten GI Viktkoll och matföretaget GI-boxen senare, är jag glad över att jag tog steget och gav mig in på ett helt okänt territorium. Jag hade ett intresse och tillräckligt med energi för att bli en expert. Samma sak kan hända dig!
Så, oroa dig inte så mycket för att din idé måste vara unik. Ofta är det både lättare och bättre om det finns någon motsvarande tjänst som du kan jämföra dig med. Du vet att kunderna finns där – efterfrågan och beteendet är etablerat. Du har lätt att förklara vad du säljer genom att jämföra dig med en etablerad (och sämre) konkurrent som redan investerat massor av pengar på att bygga upp en marknad. Nyckelorden är att du ska ha ett intresse för området och att du ska vara bättre. Har du de två egenskaperna som utgångspunkt är det en bra start.

Fakta

Ola Lauritzson, GI-expert, entreprenör och författare. Aktuell med romanen Miljardären som försvann.

Mer på civilekonomen.se