Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Gästkrönikör: Peter Wallenskog Foto: Josefine Sjöcrona

Gästkrönikan: Ge dig själv chansen!

På alla resor som jag gjort i arbetet de senaste femton åren – till varje kommun i Moder Svea och genom hälften av USA:s delstater – har jag haft förmånen att möta många människor. Dynamiska, tankebefrämjande och ibland fullödigt öppna och livsbejakande möten med fantastiska, livserfarna och engagerade individer. Både kvinnor och män. Äldre och yngre. Fast en övervikt av äldre, säg 60+, har det nog varit.

En känsla växte sig successivt starkare efter varje möte, och övergick så småningom till en insikt. Insikten att livet är kort och att det gäller att fylla det med meningsfullhet.

I dagens Sverige är fler än hälften överviktiga, diabetes typ II ökar dramatiskt i gruppen 40+, tablettintagen börjar närma sig missbruksnivån, en tredjedel sover dåligt och stressen skördar allt fler offer. 

Och parallellt med detta finns det chefer som tycker att medarbetarna ska sköta sin egen träning och livspussel, fast de ska vara nåbara hela tiden. Och svara snabbt och effektivt. Och göra det där lilla extra. 

Hur många är det inte som precis innan de lägger sig kollar mejlen en sista gång i smartphonen och när de ändå håller på klämmer några sms, kollar Instagram och varför inte ”fejan” också av effektivitetsskäl. Sedan snurrar hjärnan.  Du vrider och vänder dig, funderar, ältar och löser problemen – tror du.  Till sist somnar du, för att enbart några timmar senare vakna med ett ryck. Kroppen känns tung, men etter värre – du är utmattad i sinnet, mentalt trött, inte alls i balans. Som den duktiga person du är, ruskar du av dig känslan, biter ihop och säger till dig själv: ”Det var bara tillfälligt. Jag orkar, jag är stark.”

Men innerst inne vet både du och jag att det inte är sant. Återhämtningen är central. Mental balans, kost och motion bildar rätt hanterat en stark, sammanhållen väv, ja lika stark som spindelns häpnadsväckande starka tråd.

Fast det kräver att du själv tar tag i ditt liv, din egen känsla och gör dina egna val – för din egen skull – för att må bra. Att du i vardagen bygger just de vanor som du själv finner lugnande, givande, livsbejakande och  socialiserande.  För vad hjälper det att du gör allt för att främja andra, om du själv inte orkar?

Steget är förvånansvärt enkelt. Det är de små stegen i vardagen som leder till stora förändringar och välmående. Det har vi på Inner konstaterat i samtliga av våra projekt, till exempel i Sandvik Coromants fabrik i Gimo där cirka 1 500 medarbetare gjort enorma framsteg tack vare små förändringar i just vardagen i sin egen ”väv”. Det holistiska perspektivet är det centrala. Det handlar om balans i arbete och det privata, och för att nå dit måste du se helheten. Kost, motion, mental träning, stresshantering, återhämtning.

Ge dig själv chansen; ät två mellanmål under dagen, säg nej till soffan och tv:n när du kommer hem och prata med barnen eller partnern eller en kompis i stället. Ta en promenad och reflektera över vad som var bra i dag. Gå sedan och lägg dig utan att öppna vägen till Internet, jag är säker på att mejlen finns där i morgon också …

Med tankens kraft kan du styra ditt ­beteende. Du vinner guld, inte silver, när du har kul!

Peter Wallenskog är styrelseordförande för Inner Sweden AB. Företaget arbetar med hälsoutveckling för företag. Det första uppdraget, som lade grunden för verksamheten i dag, var när en av grundarna coachade det svenska hockeylandslaget att lägga om kosten för att nå en hälsosammare helhet. Landslaget tog OS-guld 1994.  

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se