Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Gästkrönika: Katerina Janouchs recept på en god natts sömn.

"Sedan ser du framför dig hur du flyger. Hur du svävar. Hur lite dina små futtiga tankar betyder om hundra år."

En av de vanligaste frågorna jag får handlar faktiskt vare sig om sex, sprit eller föräldraskap. Håll i dig nu. Den handlar faktiskt om – sömn. Jo, det är sant. Folk mejlar och skickar brev och undrar hur de ska göra för att få sova ordentligt om natten. Hur ska de bära sig åt för att slippa en hjärna som går för högvarv, upptrissad av tankar på räkningar, relationer och intriger, både på jobbet och privat? Hur bär man sig åt för att varva ner, slappna av, ta det lugnt och kasta alla bekymmer och funderingar överbord?
För det är mitt i natten de dyker upp, de där tankarna som bara snurrar och mal och som inte lämnar oss någon ro. Mannen som inte kan släppa siffrorna till exempel. Familjens hus ska renoveras och kostnaderna har dragit iväg. Han ligger klarvaken och ser kalkylerna dansa framför ögonen. Snickare, så och så många tusen kronor, målare, elektriker, material… inte på långa vägar att något ROT-avdrag kan rädda upp detta, han plussar och dividerar summor som matchas med saldot på lönekontot. Ju mer han försöker sova desto starkare lyser ett stort rött minus framför hans inre blick. Pengarna räcker inte! Hur ska vi få råd?
Sen har vi kvinnan som inte får ihop det, de kommande dagarna fylls av möten och powerpointpresentationer som ska förberedas och ovanpå det fyller gammelfaster år och det är föräldramöte i skolan. Hjälp! Hon vet att hon kommer att vara helt knäckt på morgonen och ändå kan hon inte blunda. Klockan tickar, stressnivån stiger. Livet rämnar. När allt hon verkligen behöver är åtta timmars drömlös sömn.

Jag vet, för jag har varit där. Legat och skrivit listor i skallen och visualiserat saldot och räntefonderna och barnens födelsedagskalas och tider som spricker och haft full panik. År efter år höll jag mig själv vaken med en massa idiotiska farhågor.
Numera sover jag dock mycket bra om nätterna. För det finns en teknik som alla kan använda sig av. Som jagar bort de där stressande tankarna. Som får dig att slockna som en sten. Och jag lovar. De nätter då jag roterar i sängen som en kyckling på spett är numera lätträknade.

Så hur gör man? Lösningen heter att vara här och nu. När tankarna kommer och börjar snurra ska du ställa dig den enkla frågan: Vad kan jag göra åt mina problem i exakt detta ögonblick? Svaret är ofta extremt lätt: ingenting. Du kan inte göra någonting alls åt räkningarna, födelsedagen, presentationen. Det enda du kan göra är att sova. För om du inte sover, kommer du vara dödstrött imorgon bitti, vilket kommer att göra dina problem ännu större och ännu mer omöjliga att ta itu med.
En insikt är allt som behövs. Att du släpper på kontrollen. Att du förstår exakt hur maktlös du är, där du ligger i sängen. Och simsalabim, ögonlocken blir tunga och sömnen tar med dig till drömlandet där inga världsliga bekymmer kan nå dig.

Om sinnet envisas. Om tankarna ändå inte vill släppa. Då kan det vara en idé att knäppa händerna på magen, sjunka ner i kudden och tänka »ske din vilja«. Vems vilja är inte så väsentligt – det viktiga här är att det är någon annans vilja, inte din. Sedan ser du framför dig hur du flyger. Hur du svävar. Hur lite dina små futtiga tankar betyder om hundra år.
Att någon dag rota igenom gamla papper kan också vara nyttigt. Då får du perspektiv. Jaha, så mycket för den skåpmaten! Men en gång trodde du att världen stod och föll med just detta. Inget kan vara mer fel.
Pröva redan i kväll. Inse att du inget kan göra. Slut fred med verkligheten. Skjut bekymren till dagen efter, och slut sedan ögonen.
I morgon är en ny dag. God natt och sov gott.

Fakta

Katerina Janouch är författare och relationsexpert. Just nu är hon aktuell med boken Hittebarnet (Piratförlaget).

Mer på civilekonomen.se