Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Erik Modig: Se upp när din prestation förvandlas till siffror

Kommunikationsexperten Erik Modig skriver i sin nya krönika om mäthetsen och vikten av att kunna ifrågasätta data. Risken är annars stor att man blir omkörd på jobbet baserat på förbannad lögn och statistik.

Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik. Detta över hundra år gamla talesätt om att siffror och data används för att bevisa tvivelaktiga slutsatser borde vara mer relevant än någonsin nu när digitaliseringen sätter siffror på allt. Hur många mejl hinner du skicka? Hur många minuter surfar du? Hur många affärskontakter har du? Hur många likes får dina bilder? Vad bidrar du med, egentligen?

Mätningar och datainsamling sprider sig inom de flesta organisationer och när medarbetare också börjar förvandlas till egna varumärken på jobbmarknaden ställs nya krav för att nå framgång.

Det kanske är den föränderliga världen, eller i alla fall vår uppfattning av en föränderlig värld, som gör att vi söker sanningar att hålla oss fast i. När allt kan vara ”fake news” klamrar sig många företag och organisationer fast i det som få kan ifrågasätta: siffror och statistik.

Oavsett var du jobbar är sannolikheten stor att mätningen av din prestation och förmåga på jobbet kommer att öka.

Tillsammans med möjligheterna att mäta, och vurmen för sanningar från så kallad big data, leder vår mänskliga strävan att alltid vilja förklara vår framgång till nya kompetenskrav. Förmågan att ta fram, förstå och presentera data blir en nyckelfärdighet för såväl organisationer som anställda. Det är nämligen få som kommer att komma undan mäthetsen i framtiden. För de som inte har egen data blir vikten att ifrågasätta andras data viktig, risken är annars att man körs om baserat på just förbannad lögn och statistik.

Läs också: Erik Modig har skrivit Årets marknadsföringsbok

1) Siffror säger inte alltid sanningen

För det första måste man alltid tänka på vilket värde och vilken sanning vi tillskriver vissa siffror. Är antalet säljsamtal, jobbmejl eller arbetade timmar verkligen det som förklarar att vi är framgångsrika? Eller är det att göra rätt säljsamtal? Oavsett vilka siffror man utvärderas på skadar det inte att ifrågasätta dem och förstå att människor snabbt anpassar sig efter vad som mäts, inte efter vad som kanske är bäst.

2) Siffror fokuserar på dåtiden

Det är även viktigt att förstå att siffror är bra på att visa hur saker har varit men oftast ganska dåliga på att visa varför det varit så. Ännu sämre är de på att förutspå framtiden. När mängden kvantitativ data ökar är det viktigt att samtidigt öka mängden kvalitativ data för att förstå vad som ligger bakom siffrorna. Så verkar inte alla tänka i dag. Om du fokuserar för mycket på att mäta vad du tidigare gjort och åstadkommit ökar sannolikheten att du blir bättre på just det som du gjort. Det ökar förhoppningsvis effektivitet men risken är också att du blir mindre mottaglig för inspirationen runt hörnet samt kanske mindre villig att gå utanför boxen. Det krävs mer än siffror för att se in i framtiden, så samtidigt som du ökar mängden siffror öka samtidigt mängden inspiration och fantasi. Kombinationen kan bli oslagbar.

Läs också: Så överlever du kommunikationsstressen

3) korrelation och kausalitet.

Det är så lätt att hitta vanliga felaktigheter när korrelation likställs med kausalitet. Korrelation är att två variabler påverkas av varandra. Alltså om det går upp eller ner i den ena, går det upp eller ner i den andra också. Kausalitet handlar dock om att det faktiskt finns en påverkan från den ena variabeln på den andra, alltså att vi vet att det finns en orsak och en verkan. Ganska ofta utgår vi människor, och gärna medier, från att det är en kausalitet när det nog bara är en korrelation. Exempelvis kan vi säkert snart få se en artikel som säger att du får högre lön ju fler kontakter du har på Linkedin. Siffrorna är inte svåra att få fram och det är nog rätt hög sannolikhet att hitta en korrelation mellan lön och antal kontakter. Förmodligen har de dock inget med varandra att göra utan snarare är det tid i arbetslivet och kompetens som driver båda. Liknande felaktigheter förekommer ofta i dagens arbetsliv där vi vill hitta lösningar men inte riktigt går på djupet. Så var uppmärksam innan du sätter dig och börjar addera kontakter.

Läs också: Så använder du big data rätt

Låter det som petitesser och krångligt? Då är det läge att strunta i det och koncentrera dig. Oavsett var du jobbar är sannolikheten stor att mätningen av din prestation och förmåga på jobbet kommer att öka. Har du större förståelse kommer du att få ett övertag. Inte minst kan du ifrågasätta andras felaktiga slutsatser. Du kan även själv samla in rätt data för att få dessa data att arbeta för dig. Oavsett om vi gillar siffror eller ej verkar det onekligen som att de är här för att stanna.

Erik Modig är föreläsare, författare och forskar vid Handelshögskolan i Stockholm och en av Sveriges främsta experter på kommunikation. Han är aktuell med prisbelönta boken Bang for the Bucks.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se