Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Våga tänka nytt!

Jag fattar inte riktigt. Jag gillar inte när jag inte fattar. Att slösa på såväl ekonomiska som mänskliga resurser går så tvärt emot mitt eget vetande och mot att vara utbildad ekonom. Ekonomer ska hushålla med resurser – det är det vi är utbildade för. 

Två debatter som förs på olika plan och som jag inte får ihop. Notan för psykisk sjukskrivning ökar fortsatt i Sverige. Det handlar ofta om välutbildade personer som efter att ha kämpat för att hålla näsan över vattenytan till sist en dag inte orkar mer. 

Vi har samtidigt den andra debatten om hur vi får unga människor och nyanlända i sysselsättning. Alltså några som jobbar på tok för mycket och några som jobbar på tok för lite. Går det att få till en matchning här? 

Lek med tanken att du som förvärvsarbetande har rätt att ha en ung nybliven gymnasist vid din sida på jobbet. Först kommer det att kännas konstigt med någon som finns till hands. När du har kommit över ångesten över att kunna be om hjälp med enklare saker som att boka en flygbiljett så kommer du snart att märka att det finns saker som du idag gör helt oreflekterat. Saker som tar upp tid och som faktiskt går att delegera – uppgifter som med tiden blir mer avancerade. Helt enkelt: återerövra den svåra konsten att delegera. 

Läs mer om hur dyrbar en dålig arbetsplats är

Staten lägger stora resurser på arbetsmarknadsåtgärder som inte alltid mynnar ut i meningsfulla jobb. För att se till att en generation med ungdomar eller nyanlända inte förfars på vägen måste vi tänka nytt. Riktiga arbeten med utvecklingspotential som avlastar dem som riskerar att bli sjuka av stress kan väl vara en bra början! 

Gott slut och Gott nytt år! 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se