Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Vad då tråkigt?

Bilden om den fackliga världen som stabil tråkig har hängt med länge. Men vi som står mitt i vet att det sker stora förändringar inom i stort sett alla våra områden, skriver ordförande Lee Wermelin i sin krönika. 

Affärsvärlden intervjuade mig i våras med anledning av att jag är ny på posten som ordförande i Civilekonomerna. Intervjun rörde sig kring de grundläggande fackliga frågorna och det blev tydligt att journalisten inte förväntat sig så mycket annat än just det. Bilden om den fackliga världen som stabil tråkig har hängt med länge. Men vi som står mitt i vet att det sker stora förändringar inom i stort sett alla våra områden.

Ett komplext arbetsliv där gränserna mellan anställd och företagare suddas ut allt mer är ett exempel på förändring. Rörligheten ökar och företag har fokus på att säkra kompetens och inte anställningstid. Individer investerar i egen kompetens och vill ha karriär anpassad till livspussel.

Verkligheten återspeglar sig även i anställningsformerna. Tillsvidareanställning är inte längre norm för alla utan med flexibel syn på karriär och livssituation är fler inställda på tidsbestämda steg i karriären. Att förena kompetens med innovativ förmåga i egen verksamhet lockar också fler.

Företagande är bra för Sverige genom att jobb och tillväxt skapas. Men för att fler ska bli företagare behöver samhällets förutsättningar gå i takt med utvecklingen. 

Egna företagare måste känna trygghet och uppleva regelverk som enkla och förutsebara. System för sjukförsäkring och arbetslöshet ska om möjligt vara jämställda för anställda och företagare.

Därför tas ett viktigt steg när nu också de som väljer aktiebolag som företagsform kan använda särskilda regler för sjukpenning under företagets uppbyggnad. 

Våra medlemmar är snabbfotade och arbetar hårt och vi som förbund tänker driva på förändringar som gör att politik och samhällsfunktioner utvecklas i takt med arbetsmarknaden. Vi kommer att arbeta för en politik som både stödjer och synliggör egna företagare. 

Läs också: Krönika: ”Min första tid som ordförande”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se