Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Fokuserad kvinna med långt brunt hår pratar ingångslön

Slarva inte med ingångslönen!

Det är viktigt att du får en så hög ingångslön som möjligt. Din ingångslön påverkar nämligen din framtida löneutveckling och en för låg ingångslön kan vara mycket svår att ta igen utan att byta jobb.

Ta reda på rätt ingångslön för just din inriktning och bransch. Som medlem hos oss kan du få hjälp med lönestatistik och få en bild av vad som är en marknadsmässig lön. Förbundets generella rekommenderade ingångslön är 30 000 kronor. Har du  en lönefråga inför första jobbet som ekonom? Mejla till oss ombudsman@civilekonomerna.se

Läs mer: Om rätt nivå på ingångslön för nyexad

Se upp för rörlig lön. Din fasta lön ska vara marknadsmässig och behandlas separerat från rörliga lönedelar som bonus och provision. Undersök också om företaget är seriöst. Kolla med Kronofogden om bolaget har betalningsanmärkningar.

Fokusera heller inte bara på lön när det gäller vad arbetsgivaren erbjuder. Andra viktiga delar är rätten till sjuklön, föräldralön, övertidsersättning, tjänstepension, gruppförsäkring och rätten till årlig lönerevision. Allt detta kan du vara säker på om arbetsgivaren har kollektivavtal. Saknas kollektivavtal behöver ditt anställningsavtal kompensera för det.

Kontakta alltid en ombudsman innan du skriver på ett anställningsavtal. Det gäller särskilt om arbetsgivaren saknar kollektivavtal. 

Läs även: 7 jobbförmåner du kan förhandla om

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se