”Konflikträdsla gav framgång”
Att det handlar om att vi har en jämvikt mellan såväl fackligt organiserade arbetstagare och våra arbetsgivare är grunden för våra kollektivavtal. Att dessa kollektivavtal rationaliserat och effektiviserat oerhört mycket av arbetsrätt och villkor för såväl arbetstagare som arbetsgivare framstår som uppenbart. Det som dock fick min polett att trilla ned var när jag deltog vid ett NCF-möte i Åbo. Det gavs en historisk föreläsning med anledning av uppmärksammandet av att det var 100 år sedan inbördeskriget 1917 i Finland.
Läs mer: Ledarskapet avgör arbetsmiljön
Först var det chockerande att förstå hur blodigt detta krig var. Efterkrigsanalysen som vi delgavs visar att det för de allra flesta länder som varit igenom liknande svårigheter nästan alltid slutar med mer eller mindre misslyckade diktaturer. Finland valde en annan väg och skapade en koalitionsregering där både vinnare och förlorare fick vara med och kunde därför med svåra trauman ändå förbli en demokrati. En demokrati som haft en fantastisk utveckling såväl levnadstandardmässigt som ekonomiskt.
Föreläsaren förklarade att detta möjliggjorts av att vi inom Norden och Sverige sedan flera hundra år tillbaka haft en tradition av förhandling snarare än av att alltid välja konflikter. Att detta på ett tydligt sätt visar sig i Saltsjöbadsavtalet från 1938, som ligger till grund för den svenska modellen, sätter det för mig i ett större och viktigare sammanhang. Kanske är det inte så tokigt att vi svenskar anses konflikträdda…kanske är det rentav en framgångsfaktor att värna om!