Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Kollektivavtal ger mer pang för pengarna

Gemensamt förhandlade försäkringar och pensionsplaner ger, som ett konkret exempel, mer pang för pengarna. Framför allt blir kollektivavtalets ordning och reda – med dess trygghet och förutsägbarhet – extra angeläget när omvärlden skakar till, skriver Magnus Hedberg, vd för Akavia i sin krönika.

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 

Fler bolag vill ha kollektivavtal. Så löd rubriken i ett inslag från Sveriges Radio Ekot i somras, som även refererades i övrig media. 

Den lite yxiga termen kollektivavtal beskriver en överenskommelse om arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter gentemot varandra på en arbetsplats. Enkelt uttryckt ett förmånspaket som reglerar frågor kring sådant som lön, semester, uppsägningstid och pension.

Under pandemin har företag, som tidigare inte upptäckt behovet, tecknat kollektivavtal och därmed blivit medlem i en arbetsgivarorganisation. ”En stor del av de nya företag som blivit medlemmar finns inom innovationsrika tjänsteföretag, som tidigare valt att stå utanför men som nu ser nyttan av att vara med”, berättar arbetsgivarorganisationen Almegas vd i Ekoinslaget.

Sök Akavias stipendium

Lee Wermelin i sin krönika om att luta sig mot kunskap i kriser  

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artikeln här. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se