Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Morkhårig kvinna med lugg och glasögon pratar om arbetsrätt
Karin Lundin.

I rättvisans tjänst

Karin Lundin är sedan februari Akavias nya chefsjurist. I bagaget har hon flera vunna mål i Arbetsdomstolen. Hennes recept: noggrannhet och att vara påläst.

Vad gör man som chefsjurist på ett fackförbund? 

  Jag utvecklar och leder Akavias förbundsjuristfunktion, som till sommaren kommer att bestå av fem förbundsjurister. Då vi är ett nytt förbund handlar mycket i början om verksamhetsutveckling och att skapa rutiner. Operativt bistår jag både förhandlingscheferna men även övriga chefer på Akavia med juridiskt stöd. Jag kommer även att driva vissa mål i domstol. 

Hur har Coronakrisen märkts i ditt arbete? 

  Vi har haft ett extremt medlemstryck inte minst från medlemmar som arbetar i företag utan kollektivavtal. Här har många haft frågor kring enskilda överenskommelser gällande korttidsarbete. Pandemin och de stödåtgärder som regeringen på kort tid har infört har lett till helt nya arbetsrättsliga frågor. Så vi har haft mycket analysarbete att göra. Krisen startade ungefär samtidigt som jag tillträdde. Sedan dess har det blivit många sena arbetskvällar och mycket helgarbete.  

Corona slår hårt mot svensk ekonomi

Berätta om din bakgrund.

– Jag kommer från Östhammar nordost om Uppsala. I Uppsala läste jag på juristlinjen. Därefter satt jag ting på förvaltningsdomstol. Sedan började jag arbeta som skattekonsult på PWC, eftersom jag var intresserad av konsultbranschen. Efter tre år ville jag pröva något nytt och sökte jobb som jurist hos dåvarande Ombudsmannen mot etnisk diskriminering. Jag har alltid haft ett intresse för diskrimineringsfrågor och ville dessutom få möjlighet att processa i tvistemål, så jobbet kändes helt rätt. Under min tid på myndigheten drev jag ett antal diskrimineringsmål både i Arbetsdomstolen och allmän domstol. Myndigheten införlivades 2009 i DO och då följde jag med över dit. Då jag hade kommit i kontakt med arbetsrätten var nästa naturliga steg att arbeta som förbundsjurist. Jag blev erbjuden ett jobb på Sveriges Ingenjörer och där har jag varit fram till nu.

Vad var det som lockade med jobbet som chefsjurist på Akavia?

– Jag har alltid varit intresserad av verksamhetsutveckling, ledarskap och att coacha människor. Jag har under en lång tid jobbat nära chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer och lockades av att också få vara med på ett mer generellt plan i förbundets olika frågor.

Hur känns det att börja på ett helt nybildat förbund?

– Det känns spännande att få vara med att bygga upp ett helt nytt förbund!

Så ska Akavia jobba för dig

Samtidigt är du bekant med både Civilekonomerna och Jusek sedan tidigare.

– Ja, förhandlarna på Civilekonomerna känner jag sedan tidigare eftersom Sveriges Ingenjörer har haft ett avtal med Civilekonomerna om förbundsjuristtjänster. Jusek känner jag genom att ha varit medlem i alla år.

Du har framgångsrikt drivit stora mål i domstol. Ett exempel är målet om den avskedade generaldirektören för Transportstyrelsen som du vann i Arbetsdomstolen. Har du något framgångsrecept?

– Det handlar nog främst om att vara mer påläst än motparten, både på omständigheterna i målet och om rättsläget. Jag är också väldigt noggrann med hur jag formulerar grunderna för talan, eftersom grunderna sätter ramen för hela processen. Sedan är bevisningen viktig i en arbetsrättslig tvist. Förbered vittnesförhören genom att prata med alla vittnen – även motpartens – och se till att vara ödmjuk och inlyssnande. Ställ aldrig en fråga i ett vittnesförhör som du inte redan vet svaret på. Det är viktigt att förstå att det tar mycket tid att driva en rättslig process. I lite mer komplicerade ärenden är det en stor fördel att vara två ombud.

Hur kommer du att sätta din prägel på Akavia?

– Jag kommer att utveckla och tydliggöra förbundsjuristfunktionen. Jag kommer också att driva vissa principiellt viktiga rättsprocesser för Akavia. Sedan hoppas jag att förbundet kommer att synas genom min roll. Vi vill ta plats i den arbetsrättsliga diskussionen och vara en stark röst för våra medlemmar. 

Det här gäller vid varsel och inför uppsägningar


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Karin Lundin

Utbildning: Jur kand vid Uppsala universitet.
Familj: Man och två söner, 12 och 14 år.
Fritid: Segling, skidåkning, träning och umgänge med vänner.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se