Gig-ekonomi på gott och ont
Under den mest intensiva perioden av mitt liv med småbarn och livspusseljonglerande tyckte en god vän att jag borde satsa på att bli entreprenör för att bättre kunna styra min tid.
Jag ber om ursäkt, men jag kan nog ha kallat henne galen, med tanke på att entreprenörskap sällan varit ett bra sätt att skapa balans i livet. Sannolikt jobbar de flesta mer än någonsin under uppstarten av ett företagande och gör det med stor glöd och iver för att förverkliga en dröm.
Läs mer: Falska fördomar om kvinnliga entreprenörer
Att driva eget företag är också ett sätt för många att arbeta under friare former som konsult istället för att ta en anställning. Det är i grunden mycket positivt att kunna välja uppdrag, omfattning och åt vem man arbetar. Men utvecklingen på arbetsmarknaden visar även på en ny form av företagande som vi kan kalla ofrivilligt eget företagande.
Det som erbjuds är inte längre en anställning utan kortare uppdrag i det som kallas gig-ekonomi eller plattformsekonomi. Det låter modernt och nytänkande. Om syftet är att skapa mer rörlighet för spetskompetens som kanske inte behövs på heltid i ett bolag så är det ett smart sätt att dela resurser.
Läs även: Experten om pensionsfällorna du ska passa dig för
Om det å andra sidan är ett sätt för arbetsgivarna att kringgå de spelregler som skapar förutsägbarhet, trygghet och schyssta villkor för mig som arbetstagare så måste vi se upp.
Vi behöver säkerställa att vi noggrant följer de förändringar som sker och skapar lika villkor för alla oavsett om man är anställd, entreprenör, frivillig eller ofrivillig företagare. En mycket viktig uppgift för facket framgent!