Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Mörkhårig kvinna i page uttalar sig om uppsägningar
Ulrika Emteryd.

”Det finns inga standardlösningar”

Arbetsrättslig hjälp är en av förbundets viktigaste medlemstjänster. Här berättar förbundets biträdande förhandlingschef Ulrika Emteryd om vanliga förhandlingsärenden och hur facket kan göra skillnad.

När rycker förbundet ut och förhandlar åt medlemmen? 

-Ett vanligt exempel är omorganisationer där det kan handla om att företaget tillsätter nya tjänster eller tar bort en hel avdelning. Ofta börjar det med att arbetsgivaren skickar en förhandlingsframställan till oss. Sedan tar vår ombudsman kontakt med medlemmen för att ta reda på vad hen tycker om förändringen. Därefter sköter vi själva förhandlingen. 

Vad händer om tjänsten som medlemmen haft försvinner?

-Det är sist in och först ut som gäller. Om du har längre anställningstid än någon som har kommit in senare så kan du ha rätt till den tjänsten. Förutsatt att du har tillräckliga kvalifikationer. Vårt jobb är att se till att den arbetsrättsliga processen går rätt till. Sedan behöver omorganisation inte per automatik betyda personalneddragningar. Ibland handlar det om att modernisera och skapa helt nya tjänster. 

Vad händer om man inte kommer överens med chefen? 

-Då kan det bli ett arbetsmiljöproblem där vi reder ut eventuella brister och försöker föreslå lösningar. I svåra fall kan vi kalla in företagshälsovården som extern hjälp. I bland vill arbetsgivaren göra sig av med medlemmen och erbjuder en överenskommelse. Allt för att slippa en lång process. 

Läs mer: Ledarskapet avgör arbetsmiljön

Och då handlar det om att förhandla fram en överenskommelse?

-Ja, men det finns inga standardlösningar utan det skiljer sig starkt beroende på situation. En överenskommelse kan innehålla uppsägningstid, avgångsvederlag, arbetsbefrielse, avräkningsfrihet och outplacementlösningar mm. 

En del tror att de ensamt klarar att förhandla med arbetsgivaren…

-Det finns säkert de som klarar det. Men ibland hamnar du som anställd i situationer som du aldrig kunnat föreställa dig och där känslorna ta över. Då är det bra med en ombudsman som håller koll på den arbetsrättsliga biten och som finns där som bollplank. Du står inte ensam.

Läs om: Hur du löneförhandlar som en mästare

Vad är framgångsreceptet när det låst sig? 

-Det handlar om att hitta minsta gemensamma nämnare hos båda sidor. Man måste hitta en lösning som fungerar för medlemmen men också få med arbetsgivaren på tåget.   

Kan man förebygga att anställd och arbetsgivare hamnar på kollisionskurs? 

– Väldigt ofta tänker vi att om arbetsgivaren hade varit mer transparent och haft en rak och bra dialog så hade man kunna undvika många problem. Arbetsgivarna måste ingjuta mod i sina chefer att ha ett bra ledarskap. Ibland behöver man ge tydlig feedback även om den är negativ men också tänka på hur man lyfter den här personen i nästa steg. Ibland upplever vi att man försöker sopa under mattan och det håller inte. 

Läs också: 5 saker som en bra ledare gör

Behöver du förhandlingshjälp? Kontakta medlemsjouren på 08-556 912 60 eller ombudsman@civilekonomerna.se

Ulrika tipsar!

  1. Vid en omorganisation på din arbetsplats: Om det finns en facklig lokalförening kontakta alltid företrädare för föreningen. Kontakta annars Civilekonomernas medlems-
    jour för att reda ut vad som händer.
  2. Var inte fastlåst vid tjänsten som du har idag utan var beredd på att tänka nytt och nappa på nya tjänster i företaget. Precis som det sker förändringar ute i samhället måste organisationer hela tiden ställa om. Ofta faller byte av jobb väl ut med till exempel högre lön.
  3. Ha en bra och rak dialog med din chef på din arbetsplats.
  4. När du har förhandlingshjälp var ärlig mot ombudsmannen som företräder dig så att hen vet vilka saker som kan komma upp vid förhandlingen med arbetsgivaren.
  5. Behöver du förhandlingshjälp? Kontakta medlemsjouren på 08-556 912 60 eller ombudsman@civilekonomerna.

Omorganisationer
Verksamhetsövergångar (sammanslagningar och fusioner)
Individuell arbetsbrist (arbetsgivaren vill inte ha kvar medarbetaren) Arbetsmiljöproblem (problem med chefer, kollegor osv) 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se