Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Det är en fin roll”

Maria Andersson-Iseppi hoppade av chefsjobbet för att bli ordförande i en akademikerförening. – Jag trodde aldrig att det skulle bli så intressant, säger hon.

Fem år har gått sedan Maria Andersson-Iseppi tackade ja till att bli ordförande för akademikerföre-
ningen på Göteborg Energi. 

– Jag hade ingen facklig bakgrund som förtroendevald. Men när valberedningen lobbade för uppdraget samtidigt som enheten som jag var chef för skulle flyttas passade det bra att försöka sig på något nytt. 

Sagt och gjort. Men planen på att vara ordförande på deltid och arbeta övriga tiden med projekt i bolaget kom av sig. Verksamheten, med sina cirka 1 000 anställda, befann sig mitt i en stor omorganisation med många chefsavhopp som följd. I det turbulenta läget behövdes en ordförande på heltid. 

– Det handlade inte bara om flytt av personal utan också om införandet av en ny styrmodell. Akademikerföre-
ningens roll i omorganisationen har bland annat varit att bevaka att medarbetarna fått vara med och påverka sin arbetssituation, säger Maria Andersson-Iseppi. 

Turbulensen fortsatte och fick även medierna att rikta strålkastarna mot bolaget. Maria Andersson-Iseppi fick vid flera tillfällen ställa upp på intervjuer med journalister.

Nu, flera år senare, när en ny koncernchef tillträtt vågar hon hoppas på en nytändning. Akademikerföreningen med cirka 300 medlemmar hoppas hon ska kunna återgå till lite mer ”vanliga” fackliga uppgifter, till exempel att hjälpa medlemmar vid löneförhandlingar, och att bevaka arbetsmiljö- och jämställdhetsfrågor. 

– Vi har även många individuella möten med våra medlemmar. Det behöver inte alltid handla om att vi ska driva ett ärende. Ofta vill man bara möta någon som lyssnar. 

Bland medlemmarna i akademikerföreningen på Göteborg Energi utgör ingenjörer och civilekonomer de största grupperna. Föreningen har en expedition och ett eget sammanträdesrum. Medlemmarna samlas när det händer något speciellt eller när det bjuds på föreläsningar om exempelvis pensionsval. 

Att beskriva hennes ordförandeuppdrag för en ”paus i chefskarriären” tycker Maria Andersson-Iseppi är fel. 

– Som ordförande i akademikerföreningen leder du och hämtar mandat från en styrelse. Jag har lärt mig mycket om företaget, styrelsearbete och omvärldsbevakning. Det ger en unik inblick i verksamheten. Uppdraget har varit  över min förväntan! Jag trodde aldrig att det skulle bli så intressant. Det är en fin roll som jag kommer att dra nytta av framöver. 

 För att passa till rollen som förtroendevald krävs dock en stor portion tålamod. 

– Visst kan det ibland upplevas svårt att komma framåt i det lokala fackliga arbetet. Då gäller det att inte tappa tålamodet utan att försöka hitta nya angreppssätt. 

Det fackliga arbetet är ständigt pågående, både lokalt och nationellt, som en dialog mellan parterna.

– Det syns inte alltid utåt och vi är inte alla gånger så bra på att berätta om det som görs heller. Det kan kännas som att facket ofta blir överkört. 

– Men vi finns här och det är viktigt för både medlemmar och arbetsgivare att vi är en part som företräder. Och när vi har möjlighet att göra något bra antingen för en person eller för hela kollektivet, då blir man glad! 

Maria Andersson-Iseppi 

Gör: Sedan 2013 ordförande i akademikerföreningen på Göteborg Energi. Har en vilande befattning som processutvecklare. Utbildad civilekonom med inriktning marknadsföring.

Övriga uppdrag: Arbetstagarrepresentant i styrelserna för Göteborg Energi AB och Stadshus AB Göteborg. Ingår i förhandlingsdelegationen för Energiavtalet (kollektivavtalet).

Det här är en akademikerförening

En akademikerförening företräder medlemmarna på arbetsplatsen. Föreningen ger dig och kollegorna ökat inflytande över viktiga frågor som omorganisationer, löneförhandlingar och chefstillsättningar. Före-
ningen leds av en styrelse och dess ordförande (förtroendevalda). Styrelsen väljs av medlemmarna på arbetsplatsen. 

De förtroendevaldas arbete regleras i förtroendemannalagen, som ger rätt till ledighet för att hinna med fackligt arbete. När det fackliga arbetet rör den egna arbetsplatsen har man dessutom rätt till lön under ledigheten. Läs mer under fliken Förtroendevald på förbundets hemsida. 

Källa: Akademikerforening.se 

Intresserad av att arbeta som förtroendevald? Kontakta den lokala akademikerföreningen på din arbetsplats. Vill du starta en förening mejla till kontakt@akademikerföreningen.se för att få hjälp. 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se