Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
händer som håller i svart plånbok och papperssedlar som symbol för avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen 2020: Lön och arbets- belastning i fokus

I januari drog avtalsrörelsen för 2020 igång. Med vid förhandlingsbordet sitter för första gången nybildade Akavia. Mikael Andersson, förhandlingschef på Akavia är övertygad om att det nya förbundet kommer att bli en mycket starkare förhandlingspart än vad Civilekonomerna och Jusek hade varit var för sig.

Så ska Akavia jobba för dig

Mikael Andersson.

– Det ökar våra förutsättningar att påverka och teckna avtal som ger medlemmarna möjlighet att i sin tur påverka sina arbeten och löner. 

En viktig fråga som Akavia kommer att driva är individuell och differentierad lönesättning som baseras på prestation. 

– För det krävs det tydliga och kända lönekriterier samt att chefen man förhandlar med faktiskt har mandat att påverka lönebildningen, säger Mikael Andersson.  

Stabil löneutveckling för Akavias ekonomer

Arbetsbelastningen bland medlemmarna är ett annat viktigt fokusområde. Krav på tillgänglighet och höga krav på leverans försätter många i en ohållbar situation. Ett ledarskap som balanserar kraven blir allt mer centralt. 

– För att nå dit behöver cheferna få möjlighet att utveckla sitt ledarskap och arbeta mer utifrån värderingar för ledarskapet. Traditionellt har den typen av frågor hanterats utanför kollektivavtalen. Det vill vi ändra på, säger Mikael Andersson. 

Varför är kollektivavtal bra att ha?

Mer från:

Mer på civilekonomen.se