Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Maria Ravström Hult, ombudsman för Civilekonomerna, svarar på en medlemsfråga.

Avtal klart för akademiker i försäkringsbranschen

Försäkringsbranschens akademiker har i elfte timmen fått ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet gör det möjligt att gå i deltidspension från 62 års ålder.

– Vi är glada att vi blev klara i tid innan avtalet löper ut den 31 december, säger Maria Ravström Hult, ombudsman för Civilekonomerna.

Försäkringsbranschens Arbetsgivarorganisation (FAO) sa upp avtalet med Saco-förbunden Civilekonomerna, Jusek och Sveriges ingenjörer i höstas och parterna har sedan dess arbetat för att få till ett nytt avtal innan det gamla löper ut. Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2017 till och med den 31 mars 2018.

– Vi fick ett avtal som löper på 15 månader, vilket innebär att vi i fortsättningen kommer att ha samma avtalsperiod som den andra fackliga parten på försäkringsområdet, säger Maria Ravström Hult, som företrätt Civilekonomerna under förhandlingarna.

Hon fortsätter:

– Vi har också kommit överens om två arbetsgrupper, vilket vi hoppas ska leda till förbättringar.

Läs även: Vilken försäkring är viktigast?

Den ena arbetsgruppen ska tillsättas av FAO och Saco-förbunden och handlar om ”Saco-förbundens löneprocess”. Den andra arbetsgruppen ska ägna sig åt arbetsmiljöfrågor och föreslås vara partsgemensam för hela avtalsområdet.

En annan nyhet, som gäller från årsskiftet, är att det nya avtalet tillåter akademiker i försäkringsbranschen att ansöka om deltidspension från 62 års ålder.

Fakta

Andra förändringar i avtalet:

•    Kompensation för det ”uteblivna” kvartalet med ett lönepåslag om 0,55 % av månadslönen från den 1 januari 2017 för Saco-medlemmar.

•    Den 1 april är nytt lönerevisionsdatum för 2017 .

•    Förändringar i omställningsstödet vid arbetsbrist. Omställningsstöd utges i form av: omställningsprogram, avräkningsfri uppsägningslön och omställningsersättning.

•    Sänkt semestertillägg och ökad avsättning till tjänstepension.

Källa: Civilekonomerna

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se