Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Vilken utbildning kan jag kräva?

Vilka krav på kompetensutveckling har jag egentligen rätt att ställa på min arbetsgivare?
Ombudsman Torkel Blomqvist.

En ökande digitalisering kommer, oavsett ålder och profession, sannolikt att ställa större krav på kontinuerlig kompetensutveckling. Brist på kompetensutveckling kan leda till ökad sårbarhet på en allt mer krävande arbetsmarknad. En berättigad fråga i dessa tider är därför vilka krav på kompetensutveckling du som arbetstagare kan ställa på din arbetsgivare.

Läs också: Kvinnor riskerar att fastna i robotfällan

Det finns ingen lagstadgad rättighet till kompetensutveckling. Genom vissa kollektivavtal kan dock en sådan rättighet framgå. I Arbetsdomstolen har även en viss skyldighet till kompetens- och vidareutbildning konstaterats vid arbetsbrist och i omplaceringssituationer.

Även med stöd i kollektivavtal ligger sista ordet hos arbetsgivaren gällande närmare utformning av eventuella kompetenshöjande åtgärder. Ett råd är därför att du tillsammans med arbetsgivaren, utifrån dina behov och förutsättningar, gör en plan för kompetensförstärkande insatser. Detta för att göra dig så väl rustad som möjligt inför ett omväxlande och utmanande arbetsliv.

Läs också: Vidareutbildning – ett sätt att nätverka

Mer från:

Mer på civilekonomen.se