Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Grupp som kämpar för frågan om att vara bemanningsanställd

Vilka rättigheter har du som bemanningsanställd?

Du som jobbar som bemanningsanställd har både skyldigheter och rättigheter enligt uthyrningslagen. Vet du vad du har rätt till? Ombudsman Martin Ekdal besvarar en medlemsfråga.

Bemanningsföretaget och kundföretaget har vissa skyldigheter gentemot dig som bemanningsanställd. Uthyrningslagen anger vilka skyldigheter bemanningsföretag och kundföretag har, samt vilka rättigheter man har som anställd.

Läs om: Jobbsökar och rekryteringstrender

porträtt man 30-årsåldern ler brunhårig
Martin Ekdahl.

Det finns en generell likabehandlingsprincip, vilket innebär att villkoren inte får avvika för mycket från de villkor som gäller i kundföretaget. I uthyrningslagen anges att avsteg från likabehandlingsprincipen kan ske i centralt slutna kollektivavtal. Man ska som bemanningsanställd ha tillgång till gemensamma utrymmen på kundföretaget vilket innebär att man inte kan stängas ute från vissa gemensamma delar av arbetsplatsen enbart för att man är inhyrd.

Läs även: Kontoret lockar distansarbetarna

Kundföretaget är skyldigt att informera om lediga tjänster som finns. Bemanningsföretaget får inte hindra en anställd att ta anställning i kundföretaget eller avtala om ersättning för att erbjuda anställning i kundföretag. 

Den som leder och fördelar arbetet har ingen arbetsrättslig skyldighet mot dig som anställd. Trots det har man ett skydd för att behandlas lika och inte stängas ute från gemensamma delar av arbetsplatsen. 

Läs också: Feedback framgångsfaktor

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se