Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

”Varför behöver jag en lönespec?”

”Varför behöver jag en lönespec?” Johnny Cvetkovski, ombudsman på förbundet vet.

”Du som arbetstagare måste alltid se till att få en lönespecifikation i samband med att du får din lön. Du ska spara handlingen i sex år.

Orsaken är att om din arbetsgivare underlåtit att betala in skatt på din lön så riskerar du att bli personligen betalningsansvarig för den obetalda skatten. I praktiken innebär detta alltså att du kan få betala skatt ”två gånger” (första gången när din arbetsgivare ”drog skatt på din lön” och andra gången när du blir betalningsansvarig för den de facto obetalda skatten).

Även om det är arbetsgivarens uppgift att hantera inbetalningen av skatten ligger det yttersta ansvaret på dig som arbetstagare att kontrollera att det gjorts. Lönespecifikationen är ditt kvitto, som du kan visa Skatteverket.

Avslutningsvis ska nämnas att en lönespecifikation skall innehålla arbetsgivarens namn, ditt namn, ditt personnummer, din bruttolön, den skatt som arbetsgivaren dragit samt din nettolön.”

Mer på civilekonomen.se