Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Vad väger tyngst – anställningstid eller kvalifikationer?

Vad väger tyngst i samband med en omorganisation; anställningstid eller tillräckliga kvalifikationer? Ombudsman David Dahllöf besvarar en viktig fråga.

Anställningstidens längd är alltid huvudregel att utgå ifrån vid omorganisationer som innebär personalneddragningar, på så sätt skulle jag säga att den väger ”tyngre”.

Läs om: vikten av ett snyggt cv

Men vid omorganisationer sätts även ”ny” organisation där man diskuterar befattningar som ska vara kvar och vilka kompetenser bolaget fortsatt behöver ha kvar. Det är i de sammanhangen som diskussioner om tillräckliga kvalifikationer för tjänster kommer upp.

Läs om: Bli redo för framtidens arbetsmarknad

Om det finns ett fastställt kompetenskrav som är kopplat till en viss befattning och den med längre anställningstid inte har tillräckliga kvalifikationer för den tjänsten och inte heller kan få det efter 3 till 6 månaders upplärning, finns det risk att en person med kortare anställningstid får befattningen om den har tillräckliga kvalifikationer för den tjänsten.

Allt detta granskas och förhandlas av ombudsman som företräder medlem. Ett tips är att alltid se till att ha sitt cv uppdaterat. 

Läs också: Få arbetsgivare kolla cv

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se