Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Vad gäller vid flytt?

Företaget jag arbetar på flyttar utomlands, måste jag följa med?
Ett företag kan ibland välja att avsluta hela sin verksamhet i Sverige och i stället flytta och fortsätta verksamheten utomlands. I det läget uppstår en arbetsbristsituation för de arbetstagare som finns på arbetsplatserna i Sverige eftersom all verksamhet upphör här. 
 
Frågor som uppkommer i samband med detta är dels om man som arbetstagare har rätt att omplaceras till företagets kontor utomlands eller om man verkligen måste följa med?
 
När det gäller omplaceringsskyldigheten är företaget skyldigt att erbjuda arbetstagare omplacering till lediga befattningar inom den juridiska personen i Sverige. Det finns alltså ingen omplaceringsskyldighet till andra juridiska personer i Sverige eller utomlands. 
 
En arbetsgivare kan heller inte kräva att en arbetstagare som är anställd i det svenska bolaget följer med utomlands inom en eventuell global koncern. Ska ditt företag göra större förändringar som påverkar din situation, kontakta Civilekonomernas ombudsmän.

Mer på civilekonomen.se