Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Vad gäller för förskottssemester?

Första året på mitt nuvarande jobb tog jag ut förskottssemester. Nu har jag sagt upp mig. Arbetsgivaren vill göra avdrag på min lön för de dagar jag tog ut. Är det korrekt?

”Av semesterlagen §29 a framgår att om den anställde har fått förskottssemester så får arbetsgivaren, om den anställde säger upp sig och anställningen upphörde inom fem år från det att förskottssemesterlönen utbetalades, minska semesterersättningen med det belopp som utbetalats. Arbetsgivaren får däremot inte göra avdrag på lön, inte ens om du medgivit detta i ditt anställningsavtal.

Läs också: Tio vanliga frågor under semestern

Finns det kollektivavtal kan det se annorlunda ut. Det är vanligt att arbetsgivaren då har rätt att göra avdrag både på semesterersättning och lön. I många kollektivavtal uppställs som villkor för arbetsgivarens rätt att göra avdrag på lönen att arbetsgivaren och den anställde avtalat om förskottssemester skriftligen. Gränsen för hur länge man kan bli återbetalningsskyldig går ofta vid fem år från anställningens början.”

Mer på civilekonomen.se