Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Vad är en tiotaggarlösning?

Det pratas om tiotaggarlösningar, men vad är det och hur kan jag få till ett sådant avtal? Ombudsman Olle Wörman svarar på en medlemsfråga.

Om du omfattas av tjänstepensionslösningen ITP 2 kan du, om arbetsgivaren tillåter, välja en så kallad 10-taggarlösning, som egentligen heter alternativ ITP. Det är för dig som är född före 1978 och tjänar över 10 inkomstbasbelopp per år, vilket motsvarar cirka 51 300 kr per månad. 

Läs också: Belöning är mer än pengar på kontot

10-taggarlösningen innebär att man lämnar ITP 2 på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp och att man själv får placera motsvarande premier i en separat pensionslösning. 

ITP 2, som man väljer bort, är en förmånsbestämd pension vilket innebär att man är garanterad en viss storlek på pensionen, utan risk. Väljer du alternativ ITP står du själv för risken när du placerar premierna. 

För att matcha nivån på pensionen i ITP 2, krävs att du får en nettoavkastning per år på 6, 7 procent om du väljer alternativ ITP vid 35 års ålder. Träder du in i 10-taggarlösningen vid 45 års ålder krävs en årlig nettoavkastning på 7,7 procent för att komma upp i samma nivå som ITP 2.

Läs också: Bankanställda vill gå i pension tidigt

Läs mer om vad man bör tänka på innan man väljer en 10-taggarlösning på ptk.se.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se