Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Törs jag byta jobb?

Jag har jobbat hos samma arbetsgivare i drygt 10 år. Nu har jag blivit erbjuden ett jobb hos ett annat företag. Den nya tjänsten innebär både bättre anställningsvillkor och en större personlig utmaning. Men törs jag verkligen byta jobb i dessa tider och komma sist i turordningen vid en eventuell neddragning?

Det är alltid klokt att tänka sig för innan man byter arbetsgivare, i alla fall om man trivs bra med det jobb man redan har.
Men om det nya jobbet känns spännande och den nya arbetsgivaren verkar seriös så tycker jag inte att man bör tacka nej på grund av den rådande konjunkturen. Faktum är att trots kärva tider så ser vi att arbetsmarknaden fortfarande är relativt god för civilekonomer. Visst har fler civilekonomer sagts upp under det senaste året än tidigare men de flesta har fått ett nytt jobb med likvärdiga eller bättre villkor innan deras uppsägningstid löpt ut.

Däremot bör man se till att gå in på en tillsvidareanställning och helst inte acceptera en provanställning då man byter arbetsgivare. Vidare kan man försöka få en längre uppsägningstid än den lagstadgade inskriven i sitt anställningskontrakt. För nyckelpersoner är det inte ovanligt med upp till 6 månaders uppsägningstid redan från den första anställningsdagen.

Mer på civilekonomen.se