Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Tips inför första anställningen

Vad ska jag tänka på när jag söker min första anställning efter examen?

Förutom att kolla av löneläget med Civilekonomernas lönestatistik och se till att få ett skriftligt anställningsavtal, så är det alltid en stor fördel att stämma av om arbetsgivaren har kollektivavtal.

Genom kollektivavtalet får du ett grundpaket med anställningsvillkor som har en hel del ekonomiska värden, bland annat tjänstepension, sjuklön och föräldralön. Även rätten till en årlig lönerevision kommer via kollektivavtalet. Med kollektivavtal behöver du främst fokusera på att förhandla om lön, eventuell bonus/rörliga lönedelar, semesterdagar samt kompensation för eventuell övertid. 

Om du sökt jobb hos ett företag som saknar kollektivavtal är checklistan med punkter att förhandla om längre, och i det läget är det alltid klokt att höra av sig till oss på förbundet. 

Oavsett vilket bolag du söker anställning hos är det bra att hålla utkik efter eventuella konkurrensklausuler. Vi tar gärna en titt på ditt anställningsavtal innan du skriver på. Mejla till ombudsman@civilekonomerna.se

Mer på civilekonomen.se