Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Semester för nyanställd

Jag har precis börjat jobba hos en ny arbetsgivare. Före­taget vill bevilja förskottssemester och har bett mig inkomma med semesterönskemål. Vad bör jag tänka på?

Generellt sett så bör man nog försöka se till att få en relativt lång sommarledighet även om man är ny på jobbet. Detta gäller särskilt om du inte hann vara ledig någon längre tid mellan din nuvarande anställning och din tidigare sysselsättning.
Att din arbetsgivare ställer sig positiv till att bevilja sin personal förskottssemester borde väl också tolkas som om att de tycker att det är viktigt att deras anställda får en normal sommarledighet redan från första året. Om din ambition är att stanna hos samma arbetsgivare i mer än fem år så behöver du inte heller återbetala denna semesterskuld. Om du däremot säger upp dig innan fem år gått så räknas förskottssemestern av mot den sista slutlönen. Skulle du tvingas lämna din anställning tidigare på grund av arbetsbrist på företaget så blir du inte återbetalningsskyldig. Mot denna bakgrund så skulle jag rekommendera dig att ansöka om tre till fyra veckors semester någon gång under juni, juli eller augusti. Däremot kan det vara strategiskt klokt att frivilligt erbjuda dig att jobba någon eller några av de kritiska veckorna som dina kollegor gärna vill vara lediga.

Mer på civilekonomen.se