Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Säga upp sig: Vilken blir min sista anställningsdag?

Du vill säga upp dig men vet inte vilket datum då får sluta. Johnny Cvetkovski, ombudsman på Civil­ekonomerna, förklarar.

När en arbetstagare säger upp sig från en tillsvidareanställning på egen begäran har denne, om inget annat avtalats och inget kollektivavtal finns, en månads uppsägningstid enligt reglerna i LAS. Om det finns ett kollektivavtal kan uppsägningstiden dock vara längre. Så kan även fallet vara om parterna avtalat om längre uppsägningstid i anställningsavtalet.

Med hur ska man beräkna vilken dag som blir sista anställningsdagen? Två räkneexempel:
Om du säger upp dig den 15 april och har en månads uppsägningstid kommer din anställning att upphöra vid arbetsdagens slut den 15 maj.
Om du i stället säger upp dig den 31 januari och har en månads uppsägningstid blir din sista anställningsdag den 28 (alternativt 29) februari.

Sammanfattningsvis kan man säga att sista anställningsdagen ska korrespondera med uppsägningsdagen. Finns inte det datumet tar man närmast föregående dag.”

Mer på civilekonomen.se