Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Så byter du till dig fler lediga dagar

Jag arbetar i en kommun och har 25 semesterdagar. Jag har hört att det genom ett avtal är möjligt att få fler lediga dagar. Hur? Civilekonomernas ombudsman Ulrika Semelius Kihlgren svarar på en medlemsfråga.

”Det är möjligt att komma överens med arbetsgivaren om fler semester- eller lediga dagar om denne först tecknar ett lokalt kollektivavtal med Civilekonomerna. Ett kollektivavtal kan till exempel möjliggöra att du, genom en överenskommelse med arbetsgivaren, byter semesterdagstillägget mot fler lediga dagar i stället.

Läs också: Så hittar du lugnet till semestern

En medarbetare med 25 dagars semesterrätt får vanligen 5 extra lediga dagar, en arbetstagare med 30/31 dagars semesterrätt får 6 extra dagar. Det är viktigt att överenskommelsen går att säga upp av dig om du får ändrade förutsättningar. Växling av semesterdagstillägg mot extra ledighet innebär att årslönen minskar med motsvarande semesterdagstilläggets storlek. Ett lokalt kollektivavtal mellan Civilekonomerna och din arbetsgivare möjliggör ytterligare överenskommelser mellan dig och din chef.”

Läs också: För småföretagare följer jobbet med på semestern

Mer på civilekonomen.se