Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Pension före 65

Jag fyller snart 60 år och jobbar på en stor revisionsbyrå. Hur ser mina möjligheter ut att gå i pension före min 65-årsdag?

Det är fullt möjligt att ta ut sin pension både före eller efter den dag man fyllt 65 år. Vad gäller din allmänna pension som hanteras av Försäkringskassan är pensionsåldern numera rörlig från 61 års ålder. Vad gäller din tjänstepension som regleras via kollektivavtalet så utgår jag ifrån att du går på den förmånsbestämda ITP-planen (ITP 2) och att du inte har valt en s.k. alternativ ITP (tiotaggarlösning). Tjänstepensionen betalas normalt ut vid 65 års ålder men även här gäller att det är möjligt att göra tidigare uttag helt eller delvis från 55 års ålder. Min rekommendation är ändå att man väntar med att ta ut sin tjänstepension åtminstone tills den dag man fyllt 62 år. Detta för att premierna till ITP:s ålders- och familjepension samt ITPK:n slutbetalas vid 62 års ålder. Det betyder att den premien som arbetsgivaren skulle ha fortsatt betala in om du fortsatt jobba istället blir betald via kollektiva medel. Men en förutsättning för att få en slutbetalning vid 62 års ålder är att man också slutar arbeta vid fyllda 62 år med avsikt att gå i pension. Viktigt att komma ihåg är att om du väljer att ta ut din pension tidigare så blir pensionen mindre hela livet eftersom pensionen då tas ut under en längre tid.

Mer på civilekonomen.se