Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

När får jag ta tjänstledigt?

Jag har en tidsbegränsad anställning som revisionskonsult. Jag funderar på att starta ett eget företag och har hört att jag har rätt till tjänstledighet. Stämmer det?

”Detta regleras i en lag som heter Lag (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Rätten till ledighet är dock inte ovillkorlig; du har rätt till ledighet i högst sex månader, det ska vara hel ledighet och du har bara rätt till ledigheten vid ett tillfälle per arbetsgivare.

För att kunna kräva tjänstledighet ska du ha varit anställd minst sex månader. Det faktum att du har en tidsbegränsad anställning eller om du arbetar i ett speciellt projekt kan falla inom ramen för ’väsentlig olägenhet’, och då kan arbetsgivaren eventuellt neka dig ledighet. Om den verksamhet du ska starta  konkurrerar med arbetsgivarens, kan du också vägras ledighet. Tänk på att du måste meddela din arbetsgivare minst tre månader innan ledigheten ska starta och att kollektivavtal kan innehålla avvikelser från lagen.” 

Mer på civilekonomen.se