Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Kompetensutveckling ofta billigare än nyrekrytering

Hur kan jag få min arbetsgivare att kompetensutveckla mig så att jag kan jobba kvar, trots omorganisation? Förhandlare/rådgivare John Brikell svarar på en medlemsfråga.
Porträtt man blå kavaj skäggstubb John Brikell
John Brikell.

Även om arbetsgivaren har ett ansvar för att kompetensutveckla sin personal så att de kan utföra sitt jobb saknas det lagar som styr detta. Vissa kollektivavtal har kompetensutvecklingsavtal som gör att ditt fackförbund kan ställa generella krav på kompetensutveckling.

Ett liv i skolbänken

Det går dock inte att ange en tydlig gräns för hur långt arbetsgivarens ansvar går här. Det kan därför vara bra att få in i anställningsavtalet att arbetsgivaren ska erbjuda den kompetensutveckling som behövs för att du ska kunna stanna kvar i bolaget. Det är också viktigt att vid medarbetarsamtal påtala sitt behov av kompetensutveckling.

Håll dig anställningsbar

Ett annat sätt är att verka för att detta tas in i en personalpolicy. Kontakta gärna oss för stöd i detta. Kontinuerlig kompetensutveckling av befintlig personal är ofta mer lönsamt än nyrekryteringar. Vid förhandlingar om omorganisation kan Civilekonomerna ta upp och driva frågan om nödvändig kompetensutveckling för att du ska kunna utföra arbetet de nya tjänsterna. 

 

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se