Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Kompensation för slopad helgdag?

Upptäckte precis att Sveriges nationaldag infaller på en söndag i år. Då annandag pingst inte längre räknas som helgdag till förmån för nationaldagen vill jag minnas att man i år kommer att kompenseras med en annan ledig dag. Stämmer det?

Det stämmer att annandag pingst inte längre räknas som en röd dag sedan nationaldagen blev en officiell helgdag. Men det är för den skull inte givet att din arbetsgivare kompenserar för att nationaldagen i år infaller på en söndag. Jobbar du på ett företag som inte tecknat kollektivavtal så är sannolikheten stor att du inte kompenseras då denna fråga inte regleras i någon lagstiftning. I de flesta kollektivavtal finns däremot kompensation för dem som jobbar på annandag pingst och i stället skulle vara lediga på nationaldagen även om den infallit under arbetsveckan. Anställda inom kommun och landsting kompenseras i dag via kollektivavtalet. En anställd som jobbar annandag pingst och i stället skulle ha varit ledig på nationaldagen om den infallit under arbetsveckan kompenseras på så sätt att den anställde har rätt att ta ut en annan ledig dag under 2010. Samma lösning gäller för anställda inom statlig sektor om inte lokala kollektivavtal medger alternativa lösningar. Inom privata sektorn ser det lite olika ut beroende på vilket avtalsområde man tillhör. För mer information hör med Akademikerföreningen på din arbetsplats eller om en sådan saknas kontakta oss centralt.

Mer på civilekonomen.se