Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Kan jag avbryta en provanställning?

Vad gäller för att avbryta en provanställning? Ombudsman Karin Malmström svarar på en medlemsfråga.

En provanställning skiljer sig från en tillsvidareanställning på så sätt att arbetsgivaren inte måste ha saklig grund för att avbryta anställningen. Arbetsgivaren behöver således inte ange något skäl för uppsägningen.

Arbetsgivaren liksom arbetstagaren måste lämna besked om att man inte vill att anställningen ska övergå till en tillsvidareanställning senast när prövotiden löper ut. Lämnas inte ett sådant besked övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Läs också: Ställ rätt frågor om jobbet

I första hand regleras uppsägningstiden i det individuella anställningsavtalet. I andra hand gäller kollektivavtalets regler som generellt sett anger en ömsesidig uppsägningstid om en månad. Finns inte kollektivavtal gäller lagens regler som innebär att arbetsgivaren har två veckors uppsägningstid medan arbetstagaren inte har någon uppsägningstid alls. För att undvika onödiga konflikter kan det emellertid vara bra att ha en dialog med arbetsgivaren kring uppsägningstid i det fall man vill lämna bolaget.

Om du är osäker på vad som gäller just dig, kontakta Civilekonomernas medlemsjour så hjälper vi dig.

Läs också: Är det bra eller dåligt att byta jobb ofta?

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se