Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Kan arbetsgivaren kräva sjukintyg från första dagen?

Vad kan din arbetsgivare ställa för krav på dig när du är sjuk egentligen? Kan arbetsgivaren kräva sjukintyg från första dagen? Ombudsman Karin Malmström svarar på en medlemsfråga.
Karin Malmström.

Enligt sjuklönelagen är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön från dag 2 till dag 14 vid sjukdom. Arbetsgivaren är dock enbart skyldig att betala sjuklön från åttonde dagen om arbetstagaren styrker nedsättningen av arbetsförmågan genom läkarintyg.

Läs också: Småföretagare okunniga om arbetetsmiljöreglerna

Om det föreligger särskilda skäl kan arbetsgivaren själv bestämma att en viss arbetstagare ska vara skyldig att visa läkarintyg från första sjukdagen. En sådan begäran får inte avse längre tid än ett år och ska vara skriftlig. Särskilda skäl kan vara när det finns misstanke om bland annat missbruk eller om behov av rehabilitering föreligger. En arbetsgivare kan således inte slentrianmässigt begära intyg från första sjukdagen. Det är rimligt att arbetsgivaren står för kostnaden i det fall ett förstadagsintyg krävs in. 

Läs också: Chefens ansvar att bana väg tillbaka

Om arbetstagaren har godtagbara skäl att inte lämna läkarintyget kan dock arbetsgivaren ändå bli skyldig att betala sjuklön, exempelvis om sjukdomen är så allvarlig att man inte kan ta sig till läkaren.  

Mer från:

Mer på civilekonomen.se