Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

I varje nummer av Civilekonomen svarar en av Civilekonomernas ombudsmän på en vanlig medlemsfråga.

Jourfrågan: Får företaget förbjuda din surfning?

Min arbetsgivare har infört ett totalförbud mot privat internet- och e-postanvändande på jobbet. Detta inträffade i samband med att det uppdagades att en av mina kollegor varit inloggad på Facebook och andra chatsidor stora delar av sin arbetstid. Kan en arbetsgivare verkligen införa ett sådant drastiskt förbud för alla på företaget?

Företagets datorer är i grunden era arbetsverktyg och därmed företagets egendom. Det betyder också att arbetsgivaren ensidigt kan bestämma hur datorerna ska användas. Arbetsgivare är mer ­eller mindre generösa i sitt ­tillåtande av hur man använder företagets datorer för privat bruk. Däremot är det ytterst ovanligt att en arbetsgivare inför ett totalförbud mot privat datoranvändning på jobbet. Min gissning och förhoppning är att din arbetsgivare handlat i affekt och snart kommer till insikt om att det är bättre att hantera problemet med den enskilda med­arbetare som missbrukat användandet medan ni andra tillåts använda datorerna i någon mån. 
Om du (eller akademiker­före­ningen) har en bra dialog med arbetsgivaren bör du föreslå att ni tar fram en e-post- och internetpolicy för företaget. I denna policy kan man ta upp vilka rutiner och ordningsregler som ska gälla vid dator­användningen. Policyn bör ta upp vad som är tillåtet och vad som inte är det. På så sätt får din arbetsgivare ett styr­instrument i frågan och ni anställda vet vilka regler som gäller.

Mer på civilekonomen.se